• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.09.2024

15:10

Šokantna objava direktora CIA o Rusiji! Ovo može biti veoma opasno, sudbina celog sveta je u pitanju!

Reuters/Profimedia

Vesti

Šokantna objava direktora CIA o Rusiji! Ovo može biti veoma opasno, sudbina celog sveta je u pitanju!

Podeli vest

Šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je da Zapad ne treba da strahuje od ruskih pretnji korišćenjem nuklearnog oružja i najavio je nove predloge o primirju u Pojasu Gaze u narednih nekoliko dana.

On je to rekao u subotu, gde je, u pratnji šefa britanskog MI6 Ričarda Mora, prisustvovao događaju koji je organizovao Fajnenšel tajms u Londonu.

Odgovarajući na pitanje da li bi se u Vašingtonu i drugim zapadnim prestonicama javila veća zabrinutost od eskalacije rata ukoliko se Ukrajini dozvoli da koristi dugometne rakete unutar ruske teritorije, Berns je istakao da rizik od eskalacije ne treba shvatiti olako, ali da nema razloga za strah.

- Putin je siledžija. On će nastaviti da zvecka oružje, s vremena na vreme. Ne možemo sebi dozvoliti da budemo zastrašeni tim zveckanjem. SAD su pružile ogromnu podršku Ukrajini i siguran sam da će predsednik razmotriti druge načine na koje možemo da ih podržimo - ocenio je šef CIA.

Berns je izjavio da su SAD ignorisale ruske pretnje o korišćenju nuklearnih bombi na jesen 2022, kada su ruske snage bile primorane da napuste Herson, ali ubrzo nakon toga se formirala linija fronta, prenosi Gardijan.

On je rekao da ga je tada američki predsednik Džo Bajden poslao da prenese direktno upozorenje na posledice te eskalacije Sergeju Nariškinu, šefu ruske spoljne obaveštajne službe, na sastanku u Turskoj u novembru 2022.

Bela kuća je do sada oklevala da dozvoli upotrebu raketa "storm šedou" i drugih projektila dugog dometa unutar Rusije, kao što su Atacms američke proizvodnje, uprkos ponovljenim molbama ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Berns je takođe izrazio zabrinutost o mogućnosti iranske isporuke balističke rakete Rusiji, ali nije potvrdio da li CIA smatra da se to već dogodilo.

Direktor CIA je rekao da SAD naporno rade na novim predlozima za prekid vatre u Gazi, uz nove "tekstove i kreativne formule".

Novi plan, koji je osmišljen uz pomoć posrednika iz Katara i Egipta, pojaviće se, ''u narednih nekoliko dana“, tvrdi on.

Dodao je da nije poznato da li su premijer Izraela Benjamin Netanijahu i lider Hamasa Jahja Sinvar voljni da zaključe sporazum o primirju i povratku izraelskih talaca.

Berns je ocenio da je Izrael u poslednjih 11 meseci uspeo da uništi veliki deo vojne sposobnosti Hamasa, ali da ta grupa i dalje postoji jer nije samo ''pokret, već i ideja''.

On je predložio da se ta ''ideja ubije boljom idejom'', dajući Palestincima dugoročne nade, piše Gardijan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Srbija u vrhu Evrope po rastu BDP: Kako je građevinarstvo postalo ključni faktor?
Politika

Srbija u vrhu Evrope po rastu BDP: Kako je građevinarstvo postalo ključni faktor?

Poslednjih sedam godina, počev od 2018, bruto domaći proizvod u Srbiji raste dva i po puta bržim tempom nego u Evropskoj uniji. U tom periodu srpski BDP je prema zvaničnim podacima Međunarodnog monetarnog fonda, povećan ukupno 26,5 procenata, a u EU za 10,2 odsto. Pri tome je ta razlika značajno veća ako se uporede samo ostvareni rezultati za prošlu i procene MMF-a za ovu godinu, jer će u te dve godine BDP Srbije realno porasti za više od šest odsto, a u EU tek za 1,7 procenata.

08.09.2024

15:33

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija