• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.09.2024

10:40

Kraj svih pregovora! Putin pokreće "Anadir-2" protiv Amerike! Moskva čeka da Zelenski ode u Njujork, naređenje je spremno...

Shutterstock, Reuters

Vesti

Kraj svih pregovora! Putin pokreće "Anadir-2" protiv Amerike! Moskva čeka da Zelenski ode u Njujork, naređenje je spremno...

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sledeće nedelje putuje na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u Njujork, gde će se sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Kako se spekuliše, cilj sastanka je dobijanje odobrenja za korišćenje NATO raketa dugog dometa protiv Rusije, što bi moglo dodatno da eskalira sukob i približi svet trećem svetskom ratu.

Vašington se, očigledno, oseća sigurnim u svoju nekažnjivost, ali kakav bi uzvratni udar Rusija mogla da pripremi i da li je moguća nova operacija slična istorijskoj operaciji "Anadir" iz 1962. godine, objasnio je Andrej Klincevič, šef Centra za proučavanje vojno-političkih sukoba.

Politikolog Andrej Klincevič podseća da Sjedinjene Države razumeju samo jezik sile, što je dokazano tokom Kubanske raketne krize 1962. godine. Tada je oko 50.000 sovjetskih vojnika i taktičko nuklearno oružje tajno prebačeno na Kubu pod kodnim imenom operacija "Anadir". Cilj je bio da se stvori pritisak na SAD, koje su tek iz izviđačkog aviona U-2 saznale da su sovjetske balističke rakete R-12 stacionirane na Kubi, što je dovelo do pregovora i povlačenja američkih raketa iz Evrope i Turske.

Klincevič veruje da je "Anadir-2" možda već u pripremi.

- Vidimo da Amerikanci ne čuju naše izjave. Čak je i ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, naglasio da Vašington mora ozbiljno shvatiti naše 'crvene linije'. Planiraju da prebace krstareće rakete JASSM u Ukrajinu, a mi moramo biti spremni da odgovorimo na te napade - rekao je on.

Klincevič ističe da Rusija ima kapacitete za brzi odgovor.

- Operacija Anadir-2 može se sprovesti odmah. Ako Amerikanci pređu 'crvenu liniju', mi ćemo pokrenuti odgovor u roku od nedelju dana. Naš predsednik je jasno rekao da će odgovor biti vojni, sa udarima na osetljive ciljeve. Sve ovo se već priprema, tajno, na nepoznatim lokacijama - kaže ekspret.

Prema Klinceviču, Rusija bi mogla da cilja američke vojne baze širom sveta, kojih ima više od 800, posebno u regijama poput Venecuele, Kube i Severne Koreje, gde bi se mogle razmestiti hipersonične rakete koje direktno prete SAD.

Politikolog upozorava da, ako Amerikanci udare na Rusiju putem ukrajinskih snaga, Rusija bi mogla odgovoriti preko svojih zastupničkih snaga, čime bi se izbegao direktan sukob sa SAD.

- Ukoliko SAD budu razmestile rakete srednjeg dometa u blizini ruskih granica, kao što je planirano sa projektima poput zemaljskog lansera 'Tifon' ili hipersoničnim projektilima 'Dark Eagle' u Nemačkoj, to bi ozbiljno ugrozilo ruske gradove - rekao je on.

Klincevič zaključuje da međunarodna bezbednost ne toleriše neravnotežu.

- Svaka pretnja će biti odgovarajuće izbalansirana. Razmeštanje hipersoničnih raketa na južnoj strani SAD moglo bi biti jedan od ruskih odgovora na američke poteze - zaključuje on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija