• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.09.2024

09:40

Svet nije spreman za ovo! Poznato kada će Putin sručiti najstrašnije oružje na neprijatelje! Ostalo je još malo...

Shutterstock/Reuters

Vesti

Svet nije spreman za ovo! Poznato kada će Putin sručiti najstrašnije oružje na neprijatelje! Ostalo je još malo...

Podeli vest

Rusija planira da iskoristi balističke rakete koje je dobila od Irana za napade na ukrajinsku energetsku, vojnu i civilnu infrastrukturu tokom predstojeće jeseni i zime, navode eksperti Instituta za proučavanje rata (ISW).

Prema izveštajima, Iran je nedavno isporučio Rusiji više od 200 balističkih raketa kratkog dometa Fateh-360.

Američki i evropski zvaničnici nedavno su potvrdili da je Iran započeo isporuku balističkih raketa kratkog dometa Rusiji, a prema procenama ISW, ruske snage će verovatno koristiti iranske rakete za napade na ukrajinsku energetsku, vojnu i civilnu infrastrukturu u narednim jesenjim i zimskim mesecima.

Kijev poziva Iran da ne prenosi balističke rakete Rusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine upozorilo je Iran da će ukoliko Teheran nastavi transfer balističkih projektila Rusiji to imati "razorne posledice" po ukrajinsko-iranske odnose.

Ministarstvo ističe da produbljivanje vojne i tehnološke saradnje Rusije i Irana predstavlja ozbiljne bezbednosne pretnje za Ukrajinu, Evropu, Bliski istok i svet.

"Pozivamo svetsku zajednicu da pojača pritisak na Teheran i Moskvu radi zaštite međunarodnog mira i bezbednosti", navodi se u saopštenju, prenosi Kijev post.

Ukrajina je zatražila od Teherana da dokaže izjave iranskog političkog rukovodstva da nije umešan u rusku invaziju i isporuku bespilotnih letelica Šahed koji se koriste za napade na ciljeve u Ukrajini.

Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) ocenili su da je isporuka naoružanja Ruskoj Federaciji deo produbljivanja strateškog partnerstva Teherana i Moskve.

ISW je saopštio da Iran nastoji da ostvari ekonomsku i vojnu korist od saradnje sa Rusijom, a iranski lideri su takođe zainteresovani za podršku Rusije modernizaciji raketno-kosmičkih programa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija