09.09.2024.

06:00

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Preokret! Šokantna odluka Makrona menja sve oko Ukrajine! Ni Rusija nije očekivala ovakav razvoj situacije!

"Ova odluka rizikuje da zemlju gurne u još veći haos, koji će potkopati podršku Ukrajini. Odbijanje Makrona da postigne dogovor sa levima ukazuje na to da je prethodno morao da se dogovori sa svojim najvećim neprijateljem — Marin Le Pen", navodi se u članku.

Prema mišljenju časopisa, pozicija premijera biće u potpunosti zavisna od blagonaklonosti liderke "Nacionalnog okupljanja". Bez podrške desnice, Barnije se suočava sa pretnjom izglasavanja nepoverenja od strane levog bloka "Novi narodni front". Na taj način, Marin Le Pen, koja se protivi aktivnom učešću Francuske u sukobu u Ukrajini, moći će da diktira svoje uslove Parizu, naglašavaju u RS.

Pored toga, autori članka ističu da imenovanje premijera iz najmanje popularne parlamentarne stranke "Republikanci" samo pogoršava mišljenje Francuza o bilo kojim inicijativama Makrona i nove vlade, uključujući aktivnu pomoć Ukrajini.

"Pomoć Kijevu mogla bi postati prva žrtva odluke francuskog predsednika o imenovanju premijera", zaključuje se u članku.

Prošle nedelje, 60 dana nakon završetka vanrednih parlamentarnih izbora, Makron je imenovao 73-godišnjeg Barnijea za novog premijera. On je postao najstariji političar na toj funkciji, zamenivši najmlađeg premijera Pete republike, 35-godišnjeg Gabrijela Atala.

Pre toga, Makron je isključio mogućnost učešća koalicije levih "Novi narodni front" u formiranju vlade, uprkos pobedi tog bloka na vanrednim izborima za parlament sa 182 mesta od 577 u Nacionalnoj skupštini. On je objasnio da je ova odluka doneta u interesu "institucionalne stabilnosti", jer je nakon konsultacija sa liderima stranaka postalo jasno da bi vladi levice odmah bio izglasan nepoverenje. Tako je odbio predlog levice za kandidaturu Lusi Kaste.

Kasnije je partija "Nepokorena Francuska" Žan-Lika Melanšona pozvala Francuze da izađu na proteste protiv Makrona i novog premijera. Prema procenama organizatora, u manifestaciji je učestvovalo 160 hiljada ljudi, dok je širom Francuske taj broj bio 300 hiljada. Međutim, televizijski kanal BFMTV, pozivajući se na prefekturu Pariza, izvestio je o 26 hiljada demonstranata, od kojih je pet uhapšeno.