• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.09.2024

14:40

Šta će biti sa Marin Le Pen?! Sprema se haos na sledećim izborima! Već počela priprema za sprečavanje preuzimanja vlasti!

Reuters

Vesti

Šta će biti sa Marin Le Pen?! Sprema se haos na sledećim izborima! Već počela priprema za sprečavanje preuzimanja vlasti!

Podeli vest

Kandidatkinja za predsednika Francuske iz "Nacionalnog okupljanja" na izborima 2022. godine i iz "Nacionalnog fronta" na izborima 2017. i 2012. godine, Marin Le Pen mogla bi pobediti na predsedničkim izborima 2027. godine ukoliko odluči da učestvuje, ali protivljenje političkog sistema zemlje otežaće ovaj zadatak, izjavio je za RIA Novosti bivši poslanik Evropskog parlamenta iz Francuske i politički analitičar Emerik Šoprad.

On je naveo da aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron neće moći da se kandiduje za treći mandat. Prema Šopradovoj proceni, Marin Le Pen, a ne lider stranke Žordan Bardela, verovatno će biti kandidat "Nacionalnog okupljanja" na izborima. Bivši premijer u Makronovoj vladi Eduar Filip već je najavio učešće u trci za predsednika. Teoretski, u trku bi mogao ući i drugi bivši premijer Gabrijel Atal, dodao je Šoprad.

- Najvažnije pitanje je: može li 'Nacionalno okupljanje' pobediti na predsedničkim izborima? Rekao bih da je sada to moguće. Biće teško, jer će sistem biti uključen da spreči demokratiju, ali postoji šansa da pritisak naroda bude dovoljno jak - rekao je analitičar za agenciju na marginama Istočnog ekonomskog foruma.

Šoprad se nada da će se u slučaju pobede "Nacionalnog okupljanja" spoljnopolitički pravac Francuske u potpunosti promeniti i da će Marin Le Pen uspeti da obnovi dijalog sa Rusijom.

Istočni ekonomski forum održan je od 3. do 6. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku. RIA Novosti su generalni informativni partner VEF-2024.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Srbija u vrhu Evrope po rastu BDP: Kako je građevinarstvo postalo ključni faktor?
Politika

Srbija u vrhu Evrope po rastu BDP: Kako je građevinarstvo postalo ključni faktor?

Poslednjih sedam godina, počev od 2018, bruto domaći proizvod u Srbiji raste dva i po puta bržim tempom nego u Evropskoj uniji. U tom periodu srpski BDP je prema zvaničnim podacima Međunarodnog monetarnog fonda, povećan ukupno 26,5 procenata, a u EU za 10,2 odsto. Pri tome je ta razlika značajno veća ako se uporede samo ostvareni rezultati za prošlu i procene MMF-a za ovu godinu, jer će u te dve godine BDP Srbije realno porasti za više od šest odsto, a u EU tek za 1,7 procenata.

08.09.2024

15:33

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija