09.09.2024.

09:04

Foto: Profimedia/Shutterstock/Pexel

Planeta

Počelo je! Ruska grupa napala NATO i EU! Nemci objavili prelomnu vest, obavešteni Amerikanci, snage bezbednosti...

Nemačka Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka navela je na platformi X da izdaje upozorenje protiv pomenute grupe, zajedno sa FBI, američkom agencijom za sajber bezbednost CISA, nacionalnom bezbednosnom agencijom NSA i međunarodnim partnerima, prenosi Rojters.

Upozorenje dolazi u vreme povećane zabrinutosti u Evropi zbog aktivnosti ruskih hakera i špijuna. Ranije ove godine, Berlin je optužio Rusiju za niz sajber napada na nemačke vladajuće socijaldemokrate, kao i kompanije u sektoru logistike, odbrane, vazduhoplovstva i IT.

U svom upozorenju, agencija je navela da grupa, poznata i kao "Kadet Blizard" (Cadet Blizzard) ili Ember Ber (Ember Bear), sprovodi aktivnosti u svrhu špijunaže i sabotaže koje često uključuju narušavanje veb sajtova i objavljivanje ukradenih podataka.

Jedinica GRU postala je poznata 2018. godine kada se posumnjalo da je ona umešana u trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji, navodi Rojters. (Kraj) jes/jbu