15.09.2024.

06:15

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Rusi slave! Deset godina su čekali na ovo! Narod izašao da pozdravi oslobodioce, konačno su dočekali taj trenutak!

- Čekali smo vas od 2014. godine. Mislili smo da ćemo biti oslobođeni ranije, ali smo se mučili, od 2014. smo vas čekali. Ukrajina nas je u ovih 30 godina potpuno opljačkala. Donbas su bacili na kolena - ispričala je ona.

U Novogrodovki i dalje ostaje stotine civila. Nakon zauzimanja grada, ukrajinska artiljerija je počela da gađa grad, dok ukrajinski borbeni dronovi neprestano lete iznad. Zbog granatiranja, civilima je neophodno da se sakrivaju u podrumima. Ranjenima pomažu ruski vojni lekari, dok se poginuli sahranjuju u dvorištima stambenih zgrada.

Zbog stalnih napada Oružanih snaga Ukrajine (OSU), trenutno je nemoguća evakuacija civila iz Novogrodovke. Neki od stanovnika izrazili su želju da odmah budu evakuisani u Donjeck ili druge ruske regione. Prema rečima sagovornika RIA Novosti, ruska komanda razvija plan evakuacije civilnog stanovništva.

Ruske snage su sprovedele munjevitu operaciju i u roku od nekoliko dana zauzele Novogrodovku, koja je ranije imala više od 14.000 stanovnika. Prema rečima vojnika, otpor je bio neorganizovan, što je omogućilo da grad ostane uglavnom netaknut. U mnogim zgradama stakla su netaknuta, ali nema struje i vode. Na ulicama se nalazi uništena ukrajinska oklopna tehnika i tela ukrajinskih vojnika.