• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.09.2024

09:40

Dolazi nešto krupno! Belorusija hitno šalje vojsku, stanje je alarmantno! Na granicama se pojavile ozbiljne neprijateljske snage!

Reuters/shutterstock

Vesti

Dolazi nešto krupno! Belorusija hitno šalje vojsku, stanje je alarmantno! Na granicama se pojavile ozbiljne neprijateljske snage!

Podeli vest

Na jugu Belorusije pojačana je bezbednost i odbrana državne granice, uz dodatno raspoređivanje vojnih jedinica, izjavio je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije, Aleksandar Volfovič, za časopis „Nacionalna odbrana“.

On je naglasio da ove jedinice preduzimaju mere za unapređenje odbrambenih linija, posebno u inženjerskom smislu, kako bi se maksimalno smanjila mogućnost iznenadnog napada, uključujući i upotrebu teške vojne tehnike.

- Posebna pažnja posvećuje se povećanju efikasnosti sistema za suzbijanje bespilotnih letelica i protivdiverzionih dejstava - izjavio je Volfovič.

Provokacije iz Poljske i Ukrajine

Prema Volfoviču, Savet bezbednosti Belorusije beleži stalne provokacije i incidente na državnoj granici, posebno od strane Ukrajine, Poljske i baltičkih zemalja. On je naveo kao primer nedavni upad ukrajinskih bespilotnih letelica na teritoriju Belorusije, od kojih su neke oborile beloruske protivvazdušne snage, dok su ostale ciljeve pratili i uništili ruski PVO sistemi.

Volfovič je istakao da ova dejstva prate različite dezinformacije na internetu, sa ciljem da se zaoštri društveno-politička situacija i unese nemir među stanovništvo.

Eskalacija na granicama

Poljska i baltičke zemlje dodatno pogoršavaju situaciju na državnoj granici Belorusije. Volfovič je naveo da je u Poljskoj, pod izgovorom jačanja bezbednosti u okviru operacije „Bezbedno Podlasje“, raspoređena grupa od do 17.000 ljudi, od kojih se 8.000 nalazi direktno na granici sa Belorusijom. U Poljskoj i baltičkim zemljama značajno je povećan broj borbenih tenkova i oklopnih vozila, kao i artiljerijskih sistema, borbenih aviona i helikoptera.

Takođe, u Poljskoj se formira nova mehanizovana divizija i dve brigade. Varšava je od Sjedinjenih Američkih Država dobila više od 100 borbenih tenkova „Abrams“ i kredit od dve milijarde dolara za kupovinu američkog naoružanja, uključujući višenamenske lovce F-35, raketne sisteme „Hajmars“ i protivvazdušne raketne sisteme „Patriot“.

Nemački vojni vrh, prema Volfovičevim rečima, nastavlja rad na formiranju 45. tenkovske brigade na teritoriji Litvanije, koja bi trebalo da bude operativna u naredne tri godine.

Dezinformacije o prijemu Ukrajine u NATO

Volfovič je upozorio na glasine sa Zapada o mogućem prijemu Ukrajine u NATO po delovima. On je naveo da se beleže novi pokušaji Zapada da u Alijansu uključe i neke balkanske države, kao i zemlje postsovjetskog prostora.

- Neke ‘usijane glave’ već puštaju glasine o prijemu Ukrajine u NATO, čak i po delovima, verovatno da bi ispitali javno mnjenje - rekao je on.

Volfovič je dodao da NATO nastavlja politiku neopravdanog širenja, podsećajući da je organizacija 1989. imala 16 članica, dok ih 2024. ima 32. Ulazak Finske i Švedske u NATO vidi se kao deo vojnog pokrivanja Evrope i formiranja kompletnog istočnog krila Alijanse, naglasio je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija