• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.09.2024

11:40

Misterija konačno rešena! Poznato šta će Putin uraditi sa novim iranskim projektilima! "Iskandere" čuva za nešto opasnije...

Reuters/Shutterstock/ videoprinscreen

Vesti

Misterija konačno rešena! Poznato šta će Putin uraditi sa novim iranskim projektilima! "Iskandere" čuva za nešto opasnije...

Podeli vest

Zapadni mediji već godinama pišu o ruskoj kupovini raketa od Irana, svaki put praveći senzaciju od te teme, dok im ne smeta što više od pedeset zemalja snabdeva Ukrajinu oružjem. Međutim, postavlja se pitanje, zbog čega Rusiji trebaju ovi projektili iranske proizvodnje?

Nedavno je američki list "Vol Strit Žurnal" objavio još jedan članak o ovoj temi, navodeći da su Sjedinjene Države obavestile svoje saveznike da je Iran poslao seriju balističkih raketa kratkog dometa Rusiji. Prema njihovim tvrdnjama, ovaj potez daje Moskvi novo moćno vojno oružje u sukobu u Ukrajini, uprkos oštrim upozorenjima Zapada Teheranu da ne isporučuje oružje Rusiji.

Rusija je poslednjih dana pojačala raketne napade na ukrajinske gradove i infrastrukturu. Evropski zvaničnici tvrde da Evropa i SAD rade na odgovoru na iranske akcije, koje uključuju slanje serije raketa Rusiji. Prema izveštajima zapadnih medija, serija uključuje oko 200 projektila.

Teheran raspolaže velikim zalihama raketa s impresivnim dometom, što omogućava Rusiji da odabere oružje s optimalnim odnosom cene i performansi za određene zadatke. Naime, za uništavanje određenih objekata upotreba raketa Iskander OTRK može biti nepotrebna zbog visoke cene i prevelike snage punjenja. Ruskim Oružanim snagama takođe je potrebno mnogo navođene municije kako bi sistem Tornado-S MLRS mogao dublje da prodre u ukrajinske pozicije.

Zato u ruskim arsenalima ima mesta i za iranske rakete, a njihova upotreba ne predstavlja ništa loše za Rusiju. Taktički raketni sistem Iskander treba koristiti za uništavanje ključnih ciljeva.

Britanski novinari takođe prate ovu temu. List "Tajms" je izvestio da je Rusija dobila više od 200 balističkih projektila od Irana, uključujući rakete Fateh-360 sa dometom do 150 km, kao i Fateh-110 s dometom do 300 km. Istovremeno, Skaj Njuz, pozivajući se na svoje izvore, naveo je da su rakete isporučene Rusiji brodovima preko Kaspijskog mora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Trijumf Italijana na biciklističkoj trci “Wild bear” na Tari
Društvo

Trijumf Italijana na biciklističkoj trci “Wild bear” na Tari

Vozači italijanskog profesionalog biciklističkog tima “DMT Racing team by Marconi” - Mattia Toccafondi i Peter Menghetti pobednici su trećeg izdanja trodnevne, timske, etapne biciklističke trke pod nazivom “Wild Bear MTB Stage Race” održane na Terenima Nacionalnog parka Tara od 4-7. septembra.

09.09.2024

13:59

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija