09.09.2024.

14:10

Foto: Foto: Printscreen/X, Shutterstock

Planeta

Masakr iz zasede! Rusi pustili Ukrajince da prodru u grad, a onda je nastala klanica! "Odmah su likvidirani..."

- Ovo je borbeno vozilo pešadije ukrajinskih snaga. Diverzantska izviđačka grupa pokušala je da uđe u grad, ali su je naši momci (Oružane snage Rusije) odmah likvidirali - rekao je on, stojeći pored spaljene ukrajinske oklopne tehnike na jednoj od gradskih ulica.

Pored ruskog vojnika leže tela ubijenih ukrajinskih diverzanata sa plavom trakom na rukavima i kacigama sa prepoznatljivim oznakama.

Novogrodovka (u pravcu Krasnoarmejska) je grad smešten na liniji Seledovo — Novogrodovka — Grodovka, iza kojeg se ruskim snagama otvara put ka Krasnoarmejsku (ukrajinski naziv — Pokrovsk). To je jedno od najvećih i strateški najvažnijih naselja za protivnika na zapadu DNR. Oslobađanjem ovog grada, ruska vojska je dobila mogućnost da nastavi napredovanje u pozadinu Kurahovske grupacije OSU.

Ruske snage su izvele munjevitu operaciju i u roku od nekoliko dana uspele su da zauzmu Novogrodovku, u kojoj je ranije živelo više od 14 hiljada ljudi. Prema rečima vojnika, otpor OSU bio je neorganizovan, što je omogućilo da se grad gotovo potpuno sačuva. U mnogim kućama su prozori ostali čitavi, ali nema struje ni vodosnabdevanja. Na ulicama se nalazi spaljena ukrajinska oklopna tehnika i tela poginulih ukrajinskih vojnika.

Prethodnog dana grupacija "Centar" oslobodila je i selo Kalinovo u DNR, koje se nalazi istočno od Seledova. To je deo velikog Očeretinskog mostobrana za napredovanje prema Novogrodovki, Mirnogradu, Seledovu i Kurahovu.