• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.09.2024

10:40

(VIDEO) Drama u Turskoj! Nova pobuna protiv Erdogana zbog BRIKS-a?! Čim je najavio ulazak u organizaciju, oficiri povukli šokantan potez!

Video printscreen Twitter/Reuters

Vesti

(VIDEO) Drama u Turskoj! Nova pobuna protiv Erdogana zbog BRIKS-a?! Čim je najavio ulazak u organizaciju, oficiri povukli šokantan potez!

Podeli vest

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, oštro je kritikovao vojne diplomce koji su tokom ceremonije polaganja zakletve izrekli prosekularnu zakletvu, obećavši da će svi odgovorni za to biti „počišćeni“ iz vojske.

- Ko god da su, nije moguće da budu deo naše vojske - poručio je Erdogan, dodajući da je istraga o ovom incidentu već pokrenuta.

Ovaj događaj dolazi u trenutku kada Turska jača svoje veze sa istočnim partnerima, podnošenjem zahteva za članstvo u BRICS, što je potez koji mnogi vide kao udaljavanje od Zapada, te se ovaj incident može posmatrati kao pokušaj prozapadnih elemenata da destabilizuju državu.

Ceremonija na kojoj su se odigrali sporni događaji održana je 30. avgusta u Turskoj vojnoj akademiji u Ankari, gde je poručnica Ebru Eroglu predvodila 960 diplomaca u recitovanju zvanične vojne zakletve o odbrani Turske.

Međutim, sat vremena kasnije, oko 400 diplomaca se okupilo na poligonu, podiglo mačeve i uzvikivalo „Mi smo vojnici Mustafe Kemala“, referišući se na sekularnog osnivača moderne Turske, Mustafu Kemala Ataturka.

Eroglu je potom predvodila grupu u polaganju oficirske zakletve, u kojoj su se zakleli da će braniti „sekularnu, demokratsku Tursku“ — zakletvu koja je ukinuta 2022. godine.

Kontekst i spekulacije

Ovaj događaj se dešava u trenutku kada Turska pokušava da izgradi snažnije veze sa BRICS-om, organizacijom koja okuplja ekonomije u usponu, uključujući Rusiju, Kinu i Indiju. Ankara je nedavno podnela zahtev za članstvo, što mnogi vide kao signal udaljavanja od zapadnih saveznika, uključujući Sjedinjene Američke Države.

U svetlu ove odluke, pojavile su se spekulacije da bi Zapad mogao pokušati da destabilizuje Erdoganovu vlast, slično pokušaju državnog udara 2016. godine. Takvi pokušaji mogu se posmatrati kao odgovor na Erdoganovu težnju da uspostavi nezavisniju spoljnu politiku i ojača veze sa istočnim blokom.

Turska vojska se tradicionalno smatra garantom sekularizma, što je u prošlosti rezultiralo nizom državnih udara, uključujući pokušaj svrgavanja Erdogana 2016. godine, koji je osujećen. Erdoganov saveznik, Devlet Bahčeli, lider Partije nacionalističkog pokreta, bio je među prvima koji su pozvali na istragu sporne zakletve. U četvrtak, Ministarstvo odbrane Turske potvrdilo je da je istraga u toku.

U međuvremenu, Ankara nastavlja sa svojim strateškim zaokretom prema BRICS-u, dok pažljivo balansira svoje odnose sa Zapadom, što dodatno povećava tenzije i stvara neizvesnost oko budućeg kursa turske politike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija