• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.09.2024

09:04

Počelo je! Ruska grupa napala NATO i EU! Nemci objavili prelomnu vest, obavešteni Amerikanci, snage bezbednosti...

Profimedia/Shutterstock/Pexel

Vesti

Počelo je! Ruska grupa napala NATO i EU! Nemci objavili prelomnu vest, obavešteni Amerikanci, snage bezbednosti...

Podeli vest

Nemačka obaveštajna agencija upozorila je na sajber grupu koja navodno pripada ruskoj vojno-obaveštajnoj jedinici (GRU) poznatu kao "29155", uz tvrdnju da je izvršila sajber napade na zemlje NATO i EU.

Nemačka Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka navela je na platformi X da izdaje upozorenje protiv pomenute grupe, zajedno sa FBI, američkom agencijom za sajber bezbednost CISA, nacionalnom bezbednosnom agencijom NSA i međunarodnim partnerima, prenosi Rojters.

Upozorenje dolazi u vreme povećane zabrinutosti u Evropi zbog aktivnosti ruskih hakera i špijuna. Ranije ove godine, Berlin je optužio Rusiju za niz sajber napada na nemačke vladajuće socijaldemokrate, kao i kompanije u sektoru logistike, odbrane, vazduhoplovstva i IT.

U svom upozorenju, agencija je navela da grupa, poznata i kao "Kadet Blizard" (Cadet Blizzard) ili Ember Ber (Ember Bear), sprovodi aktivnosti u svrhu špijunaže i sabotaže koje često uključuju narušavanje veb sajtova i objavljivanje ukradenih podataka.

Jedinica GRU postala je poznata 2018. godine kada se posumnjalo da je ona umešana u trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji, navodi Rojters. (Kraj) jes/jbu




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija