15.09.2024.

07:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Šta su ovo uradili Ukrajinci?! Ako Rusi krenu da se svete... Sela spaljena, sve je uništeno: Moskva neće sedeti skrštenih ruku!

Zvagina radi kao učiteljica engleskog jezika u školi sela Vorožba. Prema njenim rečima, većina njenih sugrađana evakuisana je 7. avgusta nakon napada OSU na region. Sada ona zajedno sa ćerkom, sinom i majkom živi u privremenom smeštaju u Kursku, gde takođe radi: za decu školskog uzrasta organizovana je nastava na daljinu.

- Nismo se ni stigli kako treba spakovati: dali su nam deset minuta za pripreme, krenuli smo u onome u čemu smo bili i sa onim što smo uspeli da ponesemo. Neko ima očuvanu kuću, neko nema. Selo je već delimično izgorelo, a neke porodice više nemaju gde da se vrate. Prema informacijama koje dobijamo, tamo dronovi lete i kuće gore - ispričala je Zvagina.

Ona je rekla da se neće vraćati u rodno selo i da planira da život nastavi u Kursku, ali i da se mora navići na novi način rada.

- Najteže je naviknuti se na to što više nismo u prostorijama naše škole. Zgrada je delimično uništena, uništena je i fiskulturna sala. Naravno, želimo da se vratimo, ali zbog trenutnih okolnosti moramo raditi ovde - rekla je ona.

Jedinice OSU su u 5:30 časova 6. avgusta krenule u ofanzivu s ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti, ali je njihovo napredovanje zaustavljeno, izjavio je načelnik Generalštaba OS Rusije Valerij Gerasimov. On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti okončana uništenjem neprijatelja i izlaskom na državnu granicu. Kako je 8. septembra saopštilo Ministarstvo odbrane, za vreme borbenih dejstava na Kurskom pravcu neprijatelj je izgubio više od 11,2 hiljade vojnika i 87 tenkova. U Kurskoj, kao i u Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti, za bezbednost građana uveden je režim KTO.