15.09.2024.

13:41

Foto: AP/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

Putin ih potukao do kraja! Evropa priznala poraz pred celim svetom! Krenuli svim silama da sruše Rusiju, nisu ni sanjali kako će se završiti!

Dragi ističe da se ekonomski rast u EU značajno usporava, dok se jaz između EU i vodećih ekonomija poput SAD i Kine povećava. Među glavnim razlozima ove tendencije su geopolitička previranja, konkurencija sa rastućom Kinom, smanjen interes SAD, odbacivanje ruske nafte i gasa, kao i neuspeh u digitalnoj revoluciji.

- Cene gasa u Evropi su četiri do pet puta više nego u SAD, a električna energija je skuplja dva do tri puta. Tržište se suočava sa ozbiljnim problemima i nedostatkom resursa - naglašava Dragi.

Na pozadini smanjenja radne snage, za koju se predviđa da će opadati za dva miliona radnika godišnje do 2040. godine, EU će morati da bira između tehnološkog liderstva, klimatske tranzicije i nezavisnosti na globalnoj sceni.

Dragi upozorava da, ako EU ne revidira svoju politiku, mogla bi izgubiti svoj smisao postojanja i suočiti se s raspadom.

Ruski zvaničnik, Dmitrij Biričevski, dodaje da zapadne zemlje uprkos sankcijama i dalje tajno kupuju ruski gas, uključujući i tečni prirodni gas (LNG) i gas iz gasovoda, iako je Evropa formalno zatvorena za ruske energente.