09.09.2024.

17:00

Foto: Reuters

Planeta

Evropska unija besna ! "Imamo dokaz da su pomagali Rusiji, platiće za to!"

"Brisel je od saveznika dobio verodostojne informacije da je Teheran isporučio Ruskoj Federaciji balističke rakete za upotrebu u Ukrajini. Ovo suštinski predstavlja materijalnu eskalaciju podrške Irana ruskom ilegalnom agresorskom ratu protiv Ukrajine", istakao je Stano, prenosi Dojče vele.

On je upozorio da će Evropska unija odgovoriti brzo i u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, "uključujući nove i značajne restriktivne mere protiv Irana".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kanani u nedelju je odbacio ove tvrdnje, a visoki komandant Iranske revolucionarne garde Fazlolah Nozari demantovao je danas da Iran doprema Rusiji rakete koje bi mogle da budu korišćene u ratu u Ukrajini, navode iranski mediji.

Nozari je rekao da nijedan projektil nije poslat Rusiji i da je takva tvrdnja "vrsta psihološkog rata", preneo je Rojters.

"Iran ne podržava nijednu stranu u ukrajinsko-ruskom sukobu", rekao je Nozari.
Upitan o izveštajima o precivanju iranskih raketa Rusiji, Kremlj je saopštio da je Iran partner Rusije i da dve zemlje vode dijalog u svim oblastima.

Si-En-En (CNN) i Vol strit džurnal (The Wall Street Journal) objavili su prošle nedelje, pozivajući se na neidentifikovane izvore, da je Iran prebacio balističke rakete kratkog dometa Rusiji.

Ukrajina je prošle nedelje saopštila da produbljivanje vojne saradnje Teherana i Moskve predstavlja pretnju Ukrajini, Evropi i Bliskom istoku i pozvala je međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na Iran i Rusiju.