10.09.2024.

06:15

Foto: EPA

Planeta

Drama! Zelenski odlučio da ubije Putina?! Udar raketa na Kremlj može biti odobren svakog časa: Ako se Zapad složi...

Navodno, on je nedavno izrazio žaljenje što ukrajinske snage ne mogu koristiti zapadno oružje za napad na Kremlj, izjavivši da mu je žao što im to nije omogućeno zbog straha Zapada od posledica.

Međutim, NATO saveznici i SAD, bar prema zvaničnim izjavama, odbijaju ovaj zahtev zbog straha od eskalacije sukoba koja bi mogla dovesti do direktnog vojnog sukoba između NATO-a i Rusije.

Na nedavnom sastanku u bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj, koji je održan prošle nedelje, Zelenski je pokušao da postigne saglasnost NATO saveznika da Ukrajina koristi zapadno oružje za napade na unutrašnjost Rusije, ali nije uspeo.

Uprkos razgovoru sa ministrom odbrane SAD, Lojdom Ostinom, koji je predvodio sastanak, ovaj zahtev nije prihvaćen.

Ostin je na završnoj konferenciji za novinare sugerisao Kijevu da se ne fokusira previše na pojedinačne sisteme naoružanja, jer nijedno oružje neće biti odlučujuće samo po sebi.

On je podvukao da je važnija kombinacija različitih sredstava i kako se koriste zajedno za postizanje vojnih ciljeva. Takođe je napomenuo da Ukrajina već ima sopstvene udarne kapacitete za ciljeve koji su izvan domašaja raketa koje su dobili od NATO-a, uključujući sisteme kao što su ATACMS i Storm Shadow.

Zelenski, kako prenose izvori, s velikom upornošću traži od Zapada dozvolu da koristi ove rakete za napade na ruske mete u dubini teritorije Rusije.

Ovaj zahtev Kijeva ima širi cilj od samih udara – Ukrajina, prema analizi, pokušava da isprovocira Zapad na direktnije učešće u sukobu, jer za precizne udare dugometnim raketama potrebni su satelitski podaci i drugi tehnički resursi koje NATO države pružaju, što podrazumeva njihovo direktno učešće.