17.09.2024.

05:16

Foto: Twitter Leandro Romão @leandroOnX

Planeta

Šta je ovo, crni Zelenski?! Ukrajinu vratio u feudalizam! Svetski mediji bruje, svi su zaprepašćeni dešavanjima u vrhu vlasti!

"Rejterovič smatra da danas funkcioniše postfeudalni sistem, koji je zamenio staru oligarhiju: 'Dvor (Bliski saradnici Zelenskog - prim. red.) raspoređuje obaveze i nagrade među lojalnim ljudima'", prenosi njegove reči izdanje.

Prema mišljenju eksperta, samostalnu ulogu u ovom sistemu stekao je Ermak, koji je faktički dobio vlast kao drugi čovek u državi. Pri tome, sam vođa kijevskog režima verovatno ne kontroliše u potpunosti svog pomoćnika, istakao je politikolog.

U izveštaju se dodaje da neformalna koncentracija vlasti u rukama Ermakovih savetnika predstavlja veliku pretnju za Ukrajinu zbog njihovog uticaja iz senke na sudske procese i borbu protiv korupcije.

- Politički sistem Ukrajine je u ćorsokaku - zaključili su u „Noje Cirher Cajtung“.

U junu su britanske novine „Tajms“ pisale da su ukrajinski zvaničnici sve više zabrinuti zbog rasta uticaja Ermakovog na Zelenskog. Optužuju ga za prisvajanje lične vlasti i uzurpaciju demokratskih procesa. Kako je preneo „Blumberg“, neki međunarodni saveznici Ukrajine sve više brinu zbog toga što je donošenje odluka koncentrisano u rukama Ermakova, koji je postao jedini „vratar“ Zelenskog, direktno uključen u sve, od spoljne politike do vojnog planiranja.