10.09.2024.

12:40

Foto: Reuters/Deep State Printscreen

Planeta

Hitno! Putin već odlučio šta će sa Ukrajinom! Na Zapadu predvideli sledeći potez ruskog lidera: Ovo trenutno traži...

Prema izveštaju Instituta, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa brazilskim i indijskim kolegom Maurom Vieirom i Subrahmanjamom Džaišankarom na marginama jučerašnjeg sastanka Saveta za saradnju Rusije i Zaliva u Saudijskoj Arabiji, prenosi Unian.

Lavrov je sa sagovornicima razgovarao o ratu u Ukrajini, ali rusko Ministarstvo spoljnih poslova nije otkrilo detalje sastanka.

Brazil i Kina od maja promovišu svoj mirovni plan u šest tačaka "Političko rešenje ukrajinske krize", čiji ključni principi idu u prilog Rusiji.

Indijski premijer Narendra Modi nedavno je došao u Kijev i zvanično potvrdio podršku Indije miru u Ukrajini zasnovanom na principima međunarodnog prava, uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

Istovremeno, Lavrov je ponovio stav Kremlja da je ukrajinska "formula mira ultimatum" i da Rusija nikada nije ozbiljno razmatrala taj plan.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je 27. avgusta da je "dijalog sa Putinom besmislen", jer on nastoji da preuzme najmanje 30 odsto ukrajinske teritorije.

Prema rečima Zelenskog, Putin ne traži kompromis, "već želi da uništi Ukrajinu".