10.09.2024.

13:10

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Kreće horor! Zelenski šalje Al Kaidu na Rusiju?! Turci objavili šokantne vesti, ako je ovo tačno...

- Kijevski režim već dugo održava kontakte sa terorističkom ruljom: umešanost u terorističke napade na ruske građane, razmenu informacija i tehnologije i korišćenje taktike 'lažne zastave'. Ali problem je još veći. Sam kijevski režim se pretvorio u novu međunarodnu terorističku grupu, iza koje, po ustaljenoj tradiciji, stoje Vašington i London - rekla je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ajdinlik", naime, tvrdi da se sastanak delegacije Kijeva sa teroristima odigrao 18. juna, a delegaciju "Tahrir el Šama" predvodio je jedan od lidera grupe Hejsem Omeri.

Ukrajinci su zatražili oslobađanje poznatog terorističkog vođe Omara el Šišanija i drugih radikalnih čečenskih i gruzijskih terorista koji su u zatvoru "Tahrir el Šama", a zauzvrat su ovoj terorističkoj organizaciji ponudili 75 bespilotnih letelica.

Omar el Šišani, koga  Kijev traži je svojevremeno nazivan "ministrom rata" Islamske države. Borio se protiv Rusije u Čečenskom ratu i Osetiji, a otišao je u Siriju 2012. godine i zakleo se na vernost vođi ISIS-a Bagdadiju.

"Dok predstavnici Kijeva pokušavaju da reorganizuju radikalne ličnosti koje će voditi paravojni rat protiv Putina i Kadirova, 'Tahrir' dobija velike vojne mogućnosti da napada sirijske i ruske snage", tvrdi "Ajdinlik" komentarišući "pogodbu" režima Zelenskog i terorista.

"Lekolin", sajt na koji se "Ajdinlik" poziva, tvrdi da je "Tahrir" prošlog meseca prihvatio uslove, da su neke radikalne ličnosti već puštene iz zatvora, a da su dronovi stigli. Do sad to, međutim, nije potvrđeno.

I američki "Vašington post" objavljivao je detalje nekih od dokumenata procurilih iz Pentagona u aprilu 2023. godine. U vestima se navodi da su ukrajinski vojni obaveštajci planirali da obuče militante PKK (Kurdistanske radničke partije) i da napade na Rusiju izvedu preko ovih grupa.

U dokumentima je navedeno da je PKK takođe bio raspoložen da prihvati ponudu, a garantovano da će njena uloga u operacijama biti tajna.