10.09.2024.

13:40

Foto: Reuters

Planeta

Šolcu prekipelo! Ovo će uskoro da objavi o Ukrajini! Dešavanja u Nemačkoj primorala kancelara na radikalan potez!

- Šolc je verovatno veoma zabrinut zbog rezultata izbora u Tiringiji i Saksoniji, gde je njegova stranka doživela neuspeh. Ovo je ozbiljan signal za Šolca, koji želi da ostane u fotelji nemačkog kancelara - primetio je Puškov.

Pritom, vladajuća koalicija sa nesposobnim "zelenim" i liberalima naveliko gubi podršku, primetio je Puškov i istakao da Šolc mora nešto da uradi kako ne bi bio osuđen na političku propast.

Naime, italijanski list "Republika" je objavio da nemački kancelar priprema svoj plan za okončanje sukoba u Ukrajini. Izvor blizak nemačkoj vladi otkrio je da bi plan mogao da uključuje teritorijalne ustupke Ukrajine.

Šolc je prošle nedelje u intervjuu za televiziju ZDF rekao da je došao trenutak za razgovore o tome kako da se ubrza okončanje oružanog sukoba u Ukrajini. Međutim, u Kremlju su rekli da nisu obavešteni od detaljima takvog plana, kao i da Rusija ne beži ni od kakvih inicijativa, ali i da se još ne naslućuju obrisi za rešavanje konflikta u Ukrajini mirnim putem.

Nedugo pre mirovne inicijative, iz Nemačke su stizale ratoborne izjave o punoj podršci Ukrajini u sukobu sa Rusijom, a najavljivana je i "sve veća" vojna pomoć Kijevu

Šolc je prošle nedelje obećao da će Ukrajini isporučiti 17 PVO sistema IRIS-T, a u avgustu je rekao da Ukrajinci navodno štite bezbednost Evrope.

U Nemačkoj su 2. septembra održani izbori za parlamente saveznih država Tiringije i Saksonije čije rezultate je nemački kancelar nazvao "gorkim", s obzirom da su doneli velike pobede krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) i poraz njegove koalicije.