• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

09.09.2024

20:00

Šok izjava ministarke Berbok! "Putinov cilj nije samo Ukrajina!"

Reuters

Vesti

Šok izjava ministarke Berbok! "Putinov cilj nije samo Ukrajina!"

Podeli vest

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka i partneri treba da nastave da podržavaju Ukrajinu, jer, kako je navela, cilj ruskog predsednika Vladimira Putina nije samo Ukrajina, već ceo demokratski sistem.

"Moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu u njenoj odbrani i da u isto vreme našu sopstvenu zemlju učinimo otpornijom i sposobnijom za odbranu. To uključuje i raspoređivanje oružja na teritoriji Nemačke", poručila je Berbok na otvaranju konferencije šefova nemačkih diplomatskih misija u inostranstvu, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Ona je napomenula da će Putin tokom svog petog mandata na mestu predsednika Rusije "učiniti sve da obezbedi i garantuje postojanje svog autoritarnog režima u budućnosti, uključujući i konfrontaciju sa kolektivnim Zapadom".

"Danas Putin vodi najveći agresorski rat od 1945. godine i gura sopstvenu zemlju sve dublje u totalitarizam. Prvi put od početka 2000-ih u svetu ima više autokratija nego demokratija", rekla je Berbok, ukazujući i na druge izazove kao što su terorizam, dezinformacije, klimatska kriza itd.

Prema njenim rečima, Putin nije samo napao Ukrajinu, on želi da uništi veze među državama, partnerstva, ali, kako je ocenila, Evropa je uprkos tome uspela da se ujedini. 

"Mi smo bukvalno preko noći zamrzli imovinu Ruske centralne banke... Za vikend 27-28. februara (2022.) zvaničnici u EU su zasedali i znali su da ako sankcije ne budu stupile na snagu u ponedeljak ujutro pre otvaranja banaka, Rusija bi odmah povukla svoju imovinu", podsetila je Berbok i ocenila da Evropa "može, kada hoće". 

Posle toga, dodala je, uvedeno je još 14 paketa antiruskih sankcija, "uprkos različitim nacionalnim interesima, uprkos nedostatku konsenzusa o mnogim drugim temama".

"Druga tema koju Rusija instrumentalizuje da unapredi svoje interese, jeste kolonijalna istorija Evrope u Africi. To čini Rusija, koja vodi duboko imperijalistički rat. Potrebno nam je da nam Afrikanci veruju više nego ruskim narativima", zaključila je šefica nemačke diplomatije. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija