11.09.2024.

17:10

Foto: Reuters/Shutterrstock

Planeta

Izdaja! Saveznici iz ODKB zabili nož u leđa Putinu! Vest odjeknula kao bomba, isplivale šokantne informacije o dogovoru sa Ukrajinom!

Prema informacijama iz glavnih i društvenih medija, Jermenija je zapravo u procesu prebacivanja gotovo svih svojih protivvazdušnih sredstava Ukrajini preko gruzijskih luka.

Nakon posete jermenskoj prestonici od strane francuskog predsednika Emanuela Makrona u februaru i još jedne planirane za ovaj mesec, Jermenija će navodno dobiti moderno francusko oružje, uključujući Mistral prenosive protivvazdušne sisteme (MANPADS), oklopna vozila, samohodne haubice Caesar i radarske sisteme kao uzvratnu uslugu za transfer oružja Kijevu.

Prema izveštajima iz Moskve i Azerbejdžana, sistemi koji se prenose u Ukrajinu uključuju nepoznat broj sledećih:

- S-300 (NATO: SA-10 Grumble) dugodometni protivvazdušni raketni sistemi
- 9K37 Buk (NATO: SA-11 Gadfly) srednjeg dometa protivvazdušni raketni sistemi
- 9K330 Tor (NATO: SA-15 Gauntlet) kratkog do srednjeg dometa - protivvazdušni raketni sistem
- 9K33 Osa (NATO: SA-8 Gecko) niskog dometa, taktički protivvazdušni raketni sistem

Takođe, postoje sugestije da Jermenija šalje OTR-21 Točka (NATO: SS-21 „Scarab“) taktičke balističke rakete kratkog dometa sa konvencionalnim fragmentacionim ili kasetnim bojevim glavama.

Neki analitičari veruju da je motiv za ovaj potez podjednako usmeren ka provociranju Rusije koliko i želji da se pomogne Ukrajini. Odnosi Jerevana i Moskve su se stalno pogoršavali od Drugog Nagorno-Karabah rata 2020. godine, kada Rusija nije intervenisala, a dodatno su se pogoršali nakon što ruski mirovnjaci nisu sprečili azerbejdžansko zauzimanje otcepljene države Arcah u septembru 2023. godine i proterivanje njenog jermenskog stanovništva.

U novembru 2023, Jermenija je ratifikovala Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda (MKS), iako je jermenski premijer Nikol Pašinjan od tada pokušao da popravi odnose dogovorivši prisustvo na samitu BRIKS-a u Rusiji i uzdržavajući se od kritičkih komentara prema Rusiji. Takođe, nije izrazio podršku pozivu SAD i evropskih zemalja od 5. septembra za poseban međunarodni tribunal koji bi se bavio „zločinom agresije Rusije protiv Ukrajine“.

Ostaje da se vidi kako će Kremlj odgovoriti na ovu najnoviju provokaciju svog nekadašnjeg saveznika.