13.09.2024.

06:00

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Šok! Diplomata otkrio kada će kraj rata u Ukrajini! Ova četiri glavna razloga govore sve, treći faktor je najkritičniji!

Prvi razlog je ukrajinski napad na Kursku oblast, što je pokazalo ranjivost Moskve i povećalo moral u Ukrajini. Napad je smanjio podršku Zapada ratu, ali i doveo do rizika zbog povlačenja ukrajinskih trupa iz kritičnih pozicija na istoku, što je Kremlj iskoristio, naročito u Donjecku.

Drugi faktor su ograničene mogućnosti eskalacije — ni Rusija ni Ukrajina nemaju kapacitet za velike vojne ofanzive. Rusija se fokusira na napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine, kako bi tokom zime smanjila dostupnost električne energije, što bi povećalo pritisak na civile i dodatno oslabilo podršku za rat.

Treći faktor je politička dinamika u SAD i Evropi. Predstojeći izbori u SAD mogu smanjiti podršku Ukrajini, naročito ako Donald Tramp bude izabran, jer bi se zalagao za diplomatsko rešenje. U Evropi, naročito u Nemačkoj, jača opozicija produženju podrške Ukrajini, što bi moglo uticati na prilagođavanje politike Berlina prema miru, posebno uz podršku nemačkog kancelara Olafa Šolca za mirovnu konferenciju na kojoj bi učestvovala i Rusija.

Četvrti faktor su trendovi u politici SAD i Evrope, koji ne idu u prilog dugoročnom produženju rata. Halilzad zaključuje da, nakon izbora u SAD, saveznici Amerike treba da se fokusiraju na dogovorno rešenje, zadržavajući podršku Ukrajini dovoljno jakom da motiviše Putina na pregovore, uz aktivan dijalog s Rusijom i Ukrajinom o uslovima mirovnog sporazuma.