Autor: Informer.rs

14.09.2024.

20:45

Foto: Shutterstock

Planeta

Ambasador Irana sasekao američki narativ! Nećete nas psihološki ubiti, sledi vam poraz!

On je razgovarao za RT u subotu, dan nakon što su SAD uvele nove sankcije na informativnom kanalu. Američki Stejt department tvrdi da RT finansira „zastupnike“ koji se bave „aktivnošću tajnog uticaja“ u Africi, Nemačkoj, Francuskoj i Argentini, između ostalog.

Američki državni sekretar Antoni Blinken takođe je tvrdio da RT funkcioniše kao de fakto ruka ruskih obaveštajnih službi.

SAD imaju sankcije Iranu od Islamske revolucije 1979. godine, a njihova crna lista sada uključuje oko 5.000 iranskih pojedinaca i entiteta.

Ove sankcije prevazilaze samo one koje su uvedene Rusiji. SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska su prošle nedelje najavile novu rundu ograničenja protiv Irana, nakon što su optužile Teheran da šalje balističke rakete da pomogne Rusiji u njenom sukobu sa Ukrajinom.

Iran je negirao da je Rusiji dao oružje.

Džalali je takođe zamerio Vašingtonu što pokušava da okrivi ruske medije za mešanje u ciklus američkih predsedničkih izbora 2024. godine.

Ranije ovog meseca, američke vlasti su najavile sankcije protiv ličnosti ruskih medija, uključujući rukovodioce RT-a, rekavši da deluju u cilju suprotstavljanja „operacijama zlonamernog uticaja“ koje se sprovode na američkom tlu uoči predsedničkih izbora u novembru.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je nove sankcije protiv RT-a kao „ksenofobiju, rasizam i nacizam u svom najčistijem obliku“.

Ona je takođe prethodno optužila Vašington da gazi slobodu govora i demokratiju.

- Amerikanci pokušavaju da oklevetaju sve – medije, zemlje i grupe koje se ne zalažu za njihove interese. Ali danas svi znaju ovaj trik Amerikanaca. Neće biti uspešni - zaključio je Džalali.