Autor: Informer.rs

14.09.2024.

23:00

Foto: Informer/shutterstock

Planeta

Francuska u stanju panike! Nećemo treći svetski rat, moramo razgovarati sa Putinom!

Strahovi da će konfrontacija eskalirati u direktan sukob između Moskve i bloka NATO-a naglo je porasla tokom proteklih nekoliko dana, pošto SAD i njeni saveznici navodno razmatraju da ovlaste Kijev da izvodi udare duboko na ruskoj teritoriji koristeći zapadno oružje.

Iako Francuska nije najavila "nikakav zvaničan stav" po tom pitanju, neimenovane diplomate su u privatnim razgovorima priznale francuskom dnevniku da je Pariz zabrinut zbog potencijalne eskalacije i da pokušava da je izbegne.

- Moramo učiniti sve što je moguće da izbegnemo Treći svetski rat - rekao je neimenovani zvaničnik za novine.

- Ne može se jednostavno odbaciti hipoteza da bi Rusi mogli da prošire obim svojih vojnih operacija - dodao je zvaničnik, pozivajući se na upozorenja najviših ruskih zvaničnika, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina.

Putin je u četvrtak upozorio da bi uklanjanje ograničenja na ukrajinsku upotrebu zapadnog oružja direktno uključilo SAD i njihove saveznike u sukob i da će naići na odgovarajući odgovor.

Objašnjavajući svoj stav, predsednik je rekao da se takvo oružje oslanja isključivo na zapadne obaveštajne podatke i rešenja za ciljanje, pri čemu Kijev zapravo nije u stanju da ga sam koristi.

Taj stav je ponovio ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzija, koji je upozorio da će taj potez predstavljati „otvoreni rat“ između NATO-a i Rusije.

- Naše zapadne kolege neće moći da izbegnu odgovornost i za sve okrive Kijev - rekao je Nebenzja.