15.09.2024.

17:30

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Čeka se odluka Kira Starmera! Ako ovo odobri, kreće haos svetskih razmera!

Napominje se da su među onima, koji su pozvali na takav korak, bivši britanski ministri odbrane Grant Šaps, Ben Volas, Gevin Vilijamson, Peni Mordaunt i Lijam Foks.

Ranije je list "Telegraf" objavio da je američka dozvola Kijevu za korišćenje britanskih projektila "storm šedou" za napade na Rusku Federaciju neophodna iz razloga što se rakete koriste u tandemu sa američkim sistemima.

Naime, u završnoj izjavi nakon sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena i britanskog premijera Kira Starmera, Bela kuća nije objavila odluku američkog lidera da dozvoli dalekosežne udare Oružanih snaga Ukrajine zapadnim projektilima duboko u rusku teritoriju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je 12. septembra da NATO zemlje sada ne razgovaraju samo o mogućnosti da Kijev upotrebi zapadne rakete dugog dometa, već i da li da se direktno uključe u ukrajinski sukob.

"Ako ta odluka bude doneta i Ukrajini dozvole da upotrebi oružje dugog dometa, to će značiti ništa drugo do toga da se radi o direktnom učešću zemalja NATO-a, SAD, evropskih zemalja u ratu u Ukrajini. I to, prirodno, suštinski menja samu suštinu, prirodu sukoba. To će značiti da zemlje NATO-a ratuju protiv Rusije. A, ukoliko je to tako, onda ćemo mi usvojiti odgovarajuću odluku, polazeći od pretnji sa kojima se suočavamo", upozorio je ruski predsednik.