18.09.2024.

13:00 >> 13:27

Foto: Reuters/EPA

Planeta

Rusija testirala "leteći Černobilj"! Zapad nema odgovor na ovo! Putin demonstrirao razornu moć ruskog oružja!

Tragovi radioaktivnog elementa cezijum-137 otkriveni su juče duž norveške granice sa Rusijom, nakon što su se pojavile fotografije testiranja krstareće rakete Burevestnik, poznate i kao "Leteći Černobilj", na nuklearnom poligonu u arktičkom arhipelagu Novaja zemlja.

Dejli mejl prenosi navode norveških vlasti da su nivoi radijacije na granici sa Rusijom "očigledno" iznad normale, a uzrok misterioznog naglog skoka nije poznat.

Navodi se da postoje strahovanja da bi to moglo da ima veze sa poligonom Pankovo u Novaja zemlji koji služi za testiranje Burevestnika, krstareće rakete na atomski pogon koja nosi nuklearnu bojevu glavu.

Na fotoservisu Profimedija danas je objavljena fotografija lansiranja ovog eksperimentalnog oružja, za koje se navodi da ga nazivaju i "Letećim Černobiljom" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Navodi se da je u pitanju raketa koji bi trebalo da bude u stanju da u vazduhu ostane danima, pa čak i nedeljama, kako bi isprobala sve slabosti zapadne protivraketne odbrane.

Sajt Barenc obzerver navodi da bi za skok koncentracije cezijum-137 na području norveško-ruske granice mogao da postoji i drugi razlog.

Navodi se da je norveška Uprava za radijaciju i nuklearnu bezbednost (DSA) potvrdila da su izmerene vrednosti iznad normale, ali da su i dalje "veoma niske".

- Ti nivoi su očigledno viši od normalnih, ali ne predstavljaju rizik po ljude il okolinu - kazao je Bredo Meler iz jedinice za pripremu za vanredne situacije DSA u Svanhovdu.

Norveška na području Arktičkog kruga ima oko 195 kilometara dugu granicu sa ruskom Murmanskom oblašću u kojoj se nalzi velika koncentracija vojske i naoružanja.

Barenc obzerver je naglasio da je poslednjih nedelja bilo aktivnosti na poligonu za testiranje Burevestnika koje su Rusi obavljali u najvećoj tajnosti.

Navodi se da je tokom ovog leta viđeno više teretnih brodova i plovila specijalne namene u vodama blizu Pankova, a u poslednjih nekoliko sedmica dva velika transportna aviona Il-76 "Rosatoma" su periodično registrovana na aerodromu Rogačevo u Novoj zemlji.

Za njih se veruje da su povezani sa testiranjem "Letećeg Černobilja".

Kijev post je juče preneo pisanje ruskog državnog medija Rosiskaja gazeta za koji je izjavu dao Andrej Sinicin, šef Centralnog nuklearnog poligona u Novaja zemlji.

On je kazao da je poligon spreman za obnavljanje testiranja nuklearnog oružja.