• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.10.2023

00:15

(VIDEO) Drama u Americi, stiže Putinov "leteći Černobilj"?! Kad krene ovaj horor, ništa ga neće zaustaviti!

Reuters/Shutterstock

Vesti

(VIDEO) Drama u Americi, stiže Putinov "leteći Černobilj"?! Kad krene ovaj horor, ništa ga neće zaustaviti!

Podeli vest

Ruski interkontinentalnu krstareću raketu Burevestnik na nuklearni pogon ne mogu presresti sistemi protivvazdušne odbrane, rekao je CNN .

- Nova verzija interkontinentalne krstareće rakete ima skoro neograničen domet. Ova nisko leteća, stelt krstareća raketa je neranjiva na sisteme protivraketne odbrane - primetio je voditelj TV kanala.

Ruski predsednik Vladimir Putin, na sastanku diskusionog kluba Valdaj, najavio je uspešno testiranje interkontinentalne rakete Burevestnik sa nuklearnim postrojenjem.

U izveštaju Inicijative za nuklearnu pretnju, neprofitne grupe za kontrolu naoružanja, navodi se da je Rusija sprovela 13 poznatih testova između 2017. i 2019. godine, od kojih su svi bili neuspešni.

Putin je izašao u javnost sa informacijama o ovom oružju 2018. godine, predstavljajući ga kao jedno od pet raketnih sistema koji će promeniti način ratovanja, i već tada je tvrdio da su rakete superiornije od svih koje su rađenje prema zapadnom modelu.

List "Moskva tajms" objavio je kako je "burevestnik" još dobio i nadimak "Leteći Černobilj".

Prethodni pokušaji lansiranja završeni su neuspešno - pisao je tada list, vodeći se informacijama sa Zapada i ovim obrazloženjem:

- Prema američkim obaveštajnim podacima, raketa nikada nije uspela da preleti više od 35 kilometara, njen najduži let je trajao samo dva minuta.

Veruje se da se raketa lansira raketnim motorom na čvrsto gorivo, te da se mali nuklearni reaktor aktivira u letu, što joj potencijalno omogućava da ostane na određenoj visini i predstavlja neograničenu pretnju zapadnim zemljama.

U prilog tome da će nova ruska raketa biti uskoro lansirana, zapadni mediji navode i to da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio arktički arhipelag prošlog meseca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija