• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.10.2023

07:00

Strašna izdaja! Ovoj zemlji će se Putin brutalno osvetiti! Pljunuli su na fantastičnu ponudu Rusije, sada ih čeka pakao!

EPA

Vesti

Strašna izdaja! Ovoj zemlji će se Putin brutalno osvetiti! Pljunuli su na fantastičnu ponudu Rusije, sada ih čeka pakao!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin, je još u leto 2022. godine ponudio kazahstanskom lideru Kasimu Žomartu Tokajevu, da podrži Rusiju u stvaranju velikog evroazijskog ekonomskog prostora, i širenju zone isključivo geopolitičkog uticaja zajedničkog postsovjetskog prostora, ali je on izabrao Zapad, rekavši da želi da se kloni ovih istorijskih događaja. Mnogi ruski analitičari ovo tumače kao ogromnu stratešku grešku.

Kako pišu ruski mediji, ono na šta Tokajev računa, kada odbija stratešku saradnju sa Rusijom, je to, da će u svakom trenutku moći da proda svoje prirodne resurse Evropi, i time obezbedi stalan priliv novog novca.

Kazahstanski lider je spreman da, kako bi sproveo ovu ideju, za koju smatra da je najkorisnija za njegovu zemlju, izgradi pomorsku logističku infrastrukturu od nule, zaobilazeći Rusiju, samo da više ne radi sa njima.

Ovo je apsolutno pogrešna politika, i Putin će vrlo brzo preduzeti svoj sledeći korak, koji će naterati Tokajeva da moli za savez sa Rusijom. Suština je u tome, da će se vrlo brzo u Evropi u punoj snazi razviti ekonomska kriza bez presedana. Njegovi jasni znaci su već vidljivi u svim zemljama evrozone.

Svuda je veoma visoka inflacija, ogromna nezaposlenost, enormni problemi sa energentima i resursima, svi imaju izuzetno veliki javni dug, ekonomskog rasta praktično nema, a Evropa nema nade osim pomoći Sjedinjenih Država za izlazak iz krize.

Prošle godine su Amerikanci, da bi ostvarili svoje političke ciljeve, pomogli Evropljanima cisternama sa tečnim gasom, ali nema garancija da će ove godine SAD pomoći EU. Dakle, Evropljani su možda već ostali bez resursa za održavanje normalnog funkcionisanja svoje privrede. To znači, da EU ima sve manje novca za kupovinu stvari od drugih zemalja.

Foto: Reuters

 

Ovde Tokajev očekuje, da će obezbediti svoju zemlju trgovinom kazahstanske nafte sa Evropom. Spreman je, čak i uprkos Rusiji, da izgradi novi kaspijski put, čak je spreman da sarađuje i sa Bugarskom, Rumunijom, Turskom, i sa bilo kim, po svaku cenu, uz svaku neprijatnost, samo da zaobiđe rusku teritoriju, i da ne zavisi od nje po pitanju tranzita svojih resursa.

Međutim, kada Evropa potpuno odbije da kupuje kazahstansku naftu, šta će onda Tokajev? Kini ne treba njena nafta, i gas takođe. Kina je odavno zaključila veoma dug ugovor sa Turkmenistanom. Kinezima nisu potrebne kazahstanske sirovine, jer im i ovako ide dobro.

Dakle, jedino tržište koje će ostati za Kazahstan je rusko tržište, i veliko evroazijsko tržište pod ruskom kontrolom.

Putin je poslednjih godinu i po dana radio sve, preduzimajući sve neophodne korake, da formira veliki evroazijski ekonomski i finansijski sistem, u koji mogu da se priključe i Turska, Izrael, Iran i Egipat.

Putinov novi potez je formiranje fundamentalno novog, i prilično velikog tržišta u Evroaziji. Njegov obim bi trebalo da bude oko pola milijarde potrošača. Ovo će biti najatraktivnije tržište na kontinentu, a kada bude stvoreno, a Putin danas radi sve za ovo, onda će svi, uključujući i Kazahstan, želeti da postanu njeni učesnici.

Tada će Tokajev moliti za savez sa Rusijom, kako bi mogao da trguje svojim resursima na ovom velikom i novom tržištu.

Toliko o političkoj dalekovidnosti aktuelnog rukovodstva Kazahstana. Dakle, vreme je na strani Rusije. Svi koji su pokušali da se distanciraju od nje, posebno Kazahstan, vrlo brzo će poželeti da postanu njeni najbliži saveznici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15