• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

06.10.2023

06:15

Udarno! Isplivao tajni dokument o planovima SAD u Ukrajini! Apsolutni šok na Zapadu, svet ovo nije smeo da vidi!

Reuters/shutterstock

Vesti

Udarno! Isplivao tajni dokument o planovima SAD u Ukrajini! Apsolutni šok na Zapadu, svet ovo nije smeo da vidi!

Podeli vest

Američki ciljevi u Ukrajini kreću se od implementacije NATO protokola i standarda do privatizacije banaka, piše „Politico“, pozivajući se na poverljivi deo dokumenta „Sveobuhvatna strategija zemlje“.

„Poverljiva verzija dokumenta sveobuhvatne strategije zemlje, je tri puta veća od javno dostupne verzije koju je objavio Stejt department, i sadrži mnogo više detalja o ciljevima SAD u Ukrajini, od privatizacije njenih banaka do pomoći školama da uče engleski jezik, dok ukrajinska vojska ne prihvati protokole NATO-a“, navodi se u publikaciji.

Administracija predsednika Džoa Bajdena, namerava da postigne povratak „Alfa banke“, nacionalizovane u Ukrajini, u privatno vlasništvo.

„Očigledno je reč o instituciji poznatoj kao „Sense banka“, koja je ranije pripadala ruskoj strani, ali je nacionalizovana od strane Ukrajine“, navodi se u članku.

Vašington želi da ukrajinsko Ministarstvo odbrane „stvori korpus profesionalnih mlađih oficira i podoficira, u skladu sa principima i standardima doktrine NATO-a“, uprkos činjenici da je alijansa daleko od toga da Kijevu omogući pridruživanje. Format i sadržaj ukrajinskih vojnih dokumenata, trebalo bi da odražavaju terminologiju bloka, piše „Politiko“.

Kako navodi list, Bela kuća je mnogo više zabrinuta za problem korupcije u Ukrajini, nego što to priznaje na javnom nivou.

„U dokumentu se naglašava, da bi korupcija mogla da navede zapadne saveznike da napuste ukrajinsku borbu protiv ruske invazije, i da Kijev ne može da odloži napore u borbi protiv korupcije“, navodi se u materijalu.

Prema pisanju publikacije, američke vlasti žele da izvrše pritisak na Ukrajinu da smanji nivo korupcije u zemlji, posebno zato što su „u pitanju američki dolari“. Diskusija o ovom pitanju mogla bi da „ohrabri protivnike američke pomoći Ukrajini“, uključujući republikanske zakonodavce koji se protive pomoći Kijevu.

List piše, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da Bajdenova administracija pregovara sa ukrajinskim vlastima o mogućnosti uslovljavanja buduće ekonomske pomoći Kijevu, sprovođenjem reformi za borbu protiv korupcije, kao i činjenicom, da će Ukrajina postati atraktivna zemlja za privatna ulaganja.

Istovremeno, kako je primetio sagovornik publikacije, takvi uslovi se ne razmatraju za pružanje vojne pomoći Ukrajini.

Kako je izjavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Ukrajina će biti pozvana u Alijansu jednoglasnom odlukom svih članica, i pod uslovom da se ispune svi uslovi. On, međutim, nije naveo nikakav vremenski okvir za ovakav mogući poziv, ali je naglasio, da procedura pristupanja ne predviđa vremenski okvir.

Kremlj je napomenuo, da pažljivo prate situaciju, i podsećaju, da je upravo orijentacija kijevskog režima ka ulasku u NATO, postala jedan od razloga za početak „specijalne operacije“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15