• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.10.2023

07:00

Šah-mat! Zapad u nokdaunu! Putinov saveznik naterao Ukrajinu na neverovatan potez!

Reuters/Shutterstock

Vesti

Šah-mat! Zapad u nokdaunu! Putinov saveznik naterao Ukrajinu na neverovatan potez!

Podeli vest

Mađarska, „saveznik“ ruskog predsednika Vladimira Putina, primorala je Ukrajinu na redak ustupak – da isključi mađarsku banku OTP banku sa kijevske liste takozvanih „međunarodnih sponzora rata“, piše Njuzvik.

Kako se navodi u članku, Kijev je isključio najveću komercijalnu banku u Mađarskoj sa svoje liste „u nadi“ da će ovaj korak doprineti saglasnosti Budimpešte da Brisel dodeli sredstva za vojne potrebe Ukrajine.

Istovremeno, odluka Nacionalne agencije za prevenciju korupcije Ukrajine (NACP) doneta je u pozadini izjava EU o mogućem odmrzavanju sredstava iz evropskih fondova „za zemlju čiji se premijer Viktor Orban smatra saveznik ruskog predsednika“, tvrdi Njuzvik.

Kako je ranije izjavio mađarski ministar regionalnog razvoja Tibor Navračić , proces odmrzavanja mađarskog novca iz fondova EU i koordinacije plaćanja Ukrajini iz budžeta EU teško da se mogu međusobno povezivati, već je verovatnija paralelna rasprava o dve teme.

Šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš u septembru je nagovestio da Ukrajina neće dobiti ni jedan cent iz budžeta EU dok Mađarskoj ne budu isplaćena sredstva koja joj pripadaju iz evropskih fondova, jer je za izmenu budžeta EU potrebna jednoglasna podrška. 

Istovremeno, Fajnenšel tajms je preneo da Evropska komisija, da bi povećala budžet za pomoć Kijevu, namerava da odmrzne oko 13 milijardi evra finansiranja Mađarske do kraja novembra.

Zauzvrat, agencija Blumberg je prenela, pozivajući se na obaveštene izvore, da je Mađarska predložila da se paket pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra, predviđen za 4 godine, podeli na dva dela; Budimpešta veruje da će Kijevu biti dovoljno 25 milijardi evra u ovoj fazi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija