05.10.2024.

07:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Šok obrt! Zelenski priprema teren za pregovore sa Putinom! Španski list otkrio šta se krije iza nedavnih poteza ukrajinskog lidera!

Prema izveštaju, Ukrajina se suočava sa ozbiljnim vojnim i ekonomskim izazovima, što je dovodi do granica njenih vojnih kapaciteta. Zima se približava, a energetska kriza preti da dodatno oslabi moral stanovništva i vojnika na terenu. Istovremeno, podrška Zapada postaje sve neizvesnija.

El Pais ističe da na Zapadu, naročito u Evropi, raste zamor od sukoba, a politički lideri sve češće sugerišu Kijevu da razmotri mogućnost pregovora sa Moskvom. Iako bi pregovori mogli dovesti do prekida sukoba, to bi za Ukrajinu moglo značiti bolne teritorijalne ustupke, što je visoka cena koju bi morali da plate.

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, svestan je ovih izazova. On razume da bi pregovori mogli biti neizbežni, ali želi da Ukrajina uđe u te pregovore sa jačom pregovaračkom pozicijom. Zbog toga su ukrajinske snage pokrenule ofanzivu na rusku teritoriju, posebno u Kurskoj oblasti, u nadi da će time ostvariti vojnu prednost. Međutim, prema navodima El Paisa, ova ofanziva nije donela očekivane rezultate, a korisnost ovih vojnih poteza postavlja se pod znak pitanja.

Osim vojnih operacija, Ukrajina se suočava i sa izazovima u vezi sa budućom podrškom Zapada. Kijev insistira na dalekometnim projektilima i drugim vojnim sredstvima od svojih zapadnih saveznika, nadajući se da bi to moglo preokrenuti tok sukoba. Takođe, Ukrajina traži garancije za kontinuiranu isporuku oružja i finansijske podrške od NATO zemalja.

Trenutni ukrajinski napori fokusirani su na održavanje otpornosti u sukobu koji preti da se pretvori u dugotrajni rat iscrpljivanja. U ovom trenutku, ishod rata zavisiće od spremnosti Zapada da nastavi da pruža resurse i podršku, dok svaka promena u strategiji ili nivou podrške može imati ozbiljne posledice za obe strane.

El Pais zaključuje da se sukob nalazi u kritičnoj fazi, gde dalji tok događaja neće zavisiti samo od vojnih uspeha, već i od spremnosti na pregovore i kompromis, kako bi se izbegla dalja eskalacija.