Autor: Informer.rs

05.10.2024.

18:00

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Spremaju haos! NATO planira dodatne brigade zbog "pretnje sa Istoka"?

Radi se o takozvanim minimalnim zahtevima koje su izneli američki general Kristofer Kavoli i francuski admiral Pjer Vandije.

"Ako se 2021. godine smatralo da je dovoljno imati 82 borbeno spremne brigade, onda bi u budućnosti njihov broj trebalo povećati na 131. To znači stvaranje dodatnih 49 velikih formacija, koje u Bundesveru broje oko 5.000 vojnika", prenosi nemački list.

Napominje se da je za upravljanje i podršku ovim trupama potrebno povećati broj borbenih korpusa sa šest na petnaest, a štabova divizije sa 24 na 38.

Osim toga, Alijansa planira da poveća broj jedinica PVO pet puta – sa 293 na 1.467.

Potreba za jačanjem vojne moći NATO-a objašnjava se pretnjom koja navodno pretnjom koja dolazi od Rusije.

U poslednje vreme na Zapadu se sve više javljaju ideje o direktnom oružanom sukobu između alijanse i Rusije. Kremlj je napomenuo da Moskva nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

Rusija, pak, primećuje nezapamćenu aktivnost NATO-a duž svojih zapadnih granica jer Alijansa proširuje inicijative i naziva to "obuzdavanjem ruske agresije".

Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja NATO snaga u Evropi. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Rusija ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.