Autor: Informer.rs

25.10.2024.

16:00

Foto: Reuters

Planeta

Zelenski na kolenima, ovo je njegov kraj?! Kimova moćna vojska ovog datuma stiže u Ukrajinu - pokosiće ih žive!

- Prema obaveštajnim informacijama, od 27. do 28. oktobra Rusija će rasporediti prvu severnokorejsku jedinicu u zonama borbenih dejstava. Ovo je očigledan eskalirajući korak Rusije, koji je značajan, za razliku od svih dezinformacija koje su se ovih dana mnogo čule u Kazanju - naveo je Zelenski na platformi Iks, nakon što je saslušao izveštaj glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog o situaciji na frontu.

On je naglasio da svet jasno vidi šta Rusija zaista želi, a to je nastavak rata, te se u njegovom narativu jasno videlo koliko strepi od mogućeg scenarija. 

Informer

 

Govoreći nakon sastanka sa štabom vrhovnog komandanta, Zelenski je to nazvao "očiglednim korakom ka eskalaciji" koji je u suprotnosti sa, kako prenosi Kyiv Independent "dezinformacijama koje smo čuli iz Kremlja poslednjih dana".

Svet može jasno da vidi šta Rusija zaista želi, a to je nastavak rata. Zato nam je potrebna principijelna i snažna reakcija svetskih lidera - rekao je Zelenski.

On je pozvao Zapad da izvrši "opipljiv pritisak" i na Moskvu i na Pjongjang da se pridržavaju Povelje UN i kazne eskalaciju.

Severna Koreja je poslala skoro 12.000 vojnika u Rusiju, uključujući 500 oficira i tri generala, saopštila je ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR).

Informer

 

Prvi vojnici koji su učestvovali zajedno sa ruskim snagama u ratu protiv Ukrajine navodno su poslati u Kursku oblast, gde je Ukrajina započela prekogranični upad u avgustu i još uvek drži značajne delove teritorije.

Zelenski je nakon sastanka rekao i da je Ukrajina uspostavila tampon zonu u Kurskoj oblasti koja sprečava Rusiju da proširi rat na dalje ukrajinske teritorije na istoku.

Nakon više izveštaja Ukrajine i Južne Koreje, SAD su priznale da severnokorejske trupe stižu u Rusiju.