Autor: Informer.rs

20.12.2023.

13:38

Foto: Informer

Sport

"Delije" drhte! Ovo je učinak Zvezdinih trenera stranaca na večitom derbiju!

Učinak inostranih trenera u mečevima protiv Partizana na klupi kluba sa "Marakane" je sedam pobeda, osam poraza i četiri nerešana meča. Barak Bahar danas (18.00, Arena 1 premijum) ima priliku da vrati crveno-bele iz "minusa", osim toga što će joj doneti titulu jesenjeg šampiona, ako Zvezda posle sedam godina trijumfuje na stadionu u Humskoj.

Valter Zenga je vodio Zvezdu 2005. i 2006. godine. Na debiju u najvećoj utakmici srpskog fudbala trijumfovao je 2:0, a golove su postigli Aleksandar Luković i Marko Perović, dok na narednom derbiju nije bilo pobednika ni golova.

Ljubimac navijača šampiona Srbije Robert Prosinečki ima negativan učinak - pobedu i dva poraza. Izgubio je prvi derbi koji je odigrao u Humskoj sa 1:0, potom su crno-beli bili bolji i na "Marakani" 2:0, a onda je Zvezda slavila na stadionu Partizana 1:0 pogotkom Kadua. Ovom pobedom Zvezda je prekinula niz od devet prvenstvenih susreta protiv Partizana u kojima nije zabeležila pobedu. Poslednji put, pre ove utakmice, kada je Crvena zvezda pobedila Partizan bilo je još 1. marta 2008. godine u 132. večitom derbiju u utakmici koje se igrala bez prisustva publike na Marakani (4:1).

Informer

Što se stranaca tiče, Zvezdu je čak na čest derbija vodio Miodrag Božović, ima po dve pobede, dva poraza i isto toliko nerešenih mečeva. Uslovno rečeno stranac crnogorski stručnjak je na debiju dobio crno-bele 3:1, a potom i naredni derbi u Humskoj (2:1). Moramo da podsetimo da je upravo ova pobeda Zvezde u gostima pod trenerskom palicom Grofa Božovića poslednja crveno-belih na stadionu Partizana. Zvezda je na stadionu u Humskoj slavila pre sedam i po godina, 27. februara 2016, u 150. večitom derbiju, golovima Luisa Ibanjeza i Uga Vijeire posle preokreta. Uspeo je najveći rival da se revanšira Božoviću u četvrtom derbiju koji je vodio popularni Grof (1:0), a Partizan je slavio i na poslednjem (3:1) duelu najvećih rivala na kom je iskusni stručnjak sedeo na klupi. 

Dve pobede protiv najvećeg rivala ima i Boško Đurovski, koji inače ne zna kako je biti tužan posle najveće utakmice našeg fudbala, jer je Zvezda sa njim na klupi dobila ljutog rivala na oba meča, 1:0 u 129. "večitom" derbiju i 2:1 u 130. duelu.

Informer

Navijači Zvezde obožavaju Slavišu Stojanovića koji je doneo titulu crveno-belima posle šest godina posta. Što se derbija tiče ima polovičan učinak, pobedu (1:0) i poraz (2:1). Makedonac Čedomir Janevski nije imao priliku da se raduje protiv "parnog valjka" - na njegovom prvom derbiju Partizan je slavio sa 2:0, pa je bilo 1:1, dok su i na trećem derbiju crno-beli upisali trijumf sa 2:0.  Portugalac Rikardo Sa Pinto vodio je Zvezdu samo na jednoj utakmici protiv najvećeg rivala i izgubio je taj meč sa 1:0. 

I Čeh Zdenjek Zeman je vodio Zvezdu sa klupe, na "Marakani" je bio 2008. godine, ali je crveno-bele napustio posle samo pet mečeva zbog  katastrofalni rezultati, ispadanje u Evropi i činjenica da crveno-beli nisu dali gol na tri uzastopne utakmice. Nije osetio čari derbija.

Učinak trenera stranaca Crvene zvezde u večitom derbiju

                                                               pobeda           nerešeno     poraz
 Robert Prosinečki  (2010-2012)             1                                         2 
 Valter Zenga (2005-2006)                        1                     1                    
 Čedomir Janevski (2008-2009)                                      1                 2 
 Sa Pinto  (2013)                                                                                  1 
 Boško Đurovski (2007)                            2                                            
 Slaviša Stojanović (2013–2014)              1                                        1  
 Miodrag Boždović (2015—2017)            2                    2                  2