• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jelena Nedeljković

20.12.2023

10:08

Faktor Katai u derbiju: Kao pivo uz roštilj ili štikle uz haljinu

Starsportphoto

Crvena zvezda

Faktor Katai u derbiju: Kao pivo uz roštilj ili štikle uz haljinu

Podeli vest

Svaki igrač Zvezde kojem je sinoć Barak Bahar potvrdio da će danas igrati utakmicu, koja uprkos gomili loših objektivnih okolnosti, i dalje nosi epitet „praznika fudbala", sanja o tome da da gol. Ali samo jedan čovek može da „zapali" u sekundi pristalice crveno-belih. Njegovo ime je Aleksandar Katai.

Odavno derbi nije utakmica koja po kvalitetu zavređuje pažnju o kakvoj pričaju starije generacije. Poslednjih godina, svaki susret Partizana i Crvene zvezde više je ličio na otaljavanje posla, meč za koji obe strane čekaju da se što pre završi i ono što je posebno poražavajuće - bez preterane želje da se pobedi. Važno je ne izgubiti, važno je ne obrukati se, a bodove za titulu onda skupljati na uslovno rečeno manjim utakmicama. Računajući poslednje dve, tri godine, strast je mogla da se oseti na onom kad je Zvezda imala pet bodova zaostatka, pa su Olanjinka i Katai golovima podigli "Marakanu" na noge i ostavili nadu klubu da će da odbrani titulu, što je kasnije i uradio. 

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Tako nešto bismo danas mogli da vidimo od Partizana, možda ne vrhunski nivo fudbala, ali svakako borbu do poslednje trenutka, jer je Duljajeva četa do pre samo nekoliko dana imala šest bodova prednosti i sanjala titulu, prvi put posle šest godina, a sada je Zvezda prva. I ako večeras ekipa sa "Marakane" pobedi, nikakva matematika više crno-belima neće ići u prilog. Znaju i oni da će sve biti gotovo.


Podgrevali su iz redova srpskog šampiona atmosferu izjavama kako su bolji, reče Bukari će njegov tim slaviti sa tri ili četiri gola razlike. Čuli smo i od Stamenića (nismo čuli, pročitali smo, pa ne možemo tvrditi kako je to zaista izgovoreno) da Partizan ima pomoć sudija. Krajnje neobična izjava od tako mladog momka rođenog na Novom Zelandu, koji istina vuče srpske korene, a ne zna reč srpskog, a pitanje je koliko je zaista uspeo da sagleda prilike u srpskom fudbalu.


Sve su to peckanja i ciljano izgovorene rečenice da iznerviraju protivnika, a podignu euforiju među svojim navijačima. 


Ipak, nijedna izjava, nijedan igrač rođen ko zna gde, a sa srpskim pasošem u džepu, pa čak nijedan domaći igrač (okej, razumemo ovih dana ludilo oko Jovana Mijatovića), ne podižu raspoloženje ljubiteljima crveno-belih kao Aleksandar Katai. Ko je ikada gledao uživo neku Zvezdinu utakmicu, biće mu jasno o čemu je reč. Svaki njegov kontakt sa loptom bude propraćen aplauzom. Samo njemu se prašta što ne trči dovoljno. Samo on ima pravo da kiksne pet puta u pola sata, jer će šesti put uraditi nešto što će protivika potpuno da izludi. 

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Danas su i brojke na njegovoj strani, mada u onom što Katai radi ne igraju bitnu ulogu ni statistika ni matematika. Sezonu je počeo povređen, trebalo mu je vremena da se oporavi i da spreman istrči na teren. I kao da je tempirao, njegovo vreme je sada. Od tri gola u Superligi, dva je dao na poslednja dva meča. A kao šlag na tortu, matirao je pre tačno nedelju dana i Mančester siti na "Marakani". Ako ne za bodove, taj gol mu znači da se sutra hvali u kafani kako je rešetao i šampiona Evrope, a danas bi mogao da mu posluži za bildovanje samopouzdanja. Jer ako ga je dao Sitiju, zašto ne bi mogao i Partizanu. A i tu su mu brojke ozbiljan saveznik: 15 puta je u dresu Crvene zvezde igrao protiv najvećeg rivala i dao mu je šest golova. Četiri su bila u prvenstvu,a  dva u finalu Kupa, koja su direktno donela trofej u vitrine "Marakane". 


Uzimajući sve okolnosti u obzir, nije ni čudo što je Barak juče na konferenciji otkrio da će u derbiju igrati Katai, iako nikada ne otrkiva nijednog igrača. Valjda je i Izraelac shvatio da je kreativni vezista faktor x, za kojeg se nekako podrazumeva da mora biti tu i da nema nikakve potrebe da se krije. Jer u današnje vreme Zvezda bez Kataija u derbiju bila bi nekako nepotpuna, kao proslava rođendana bez torte, roštilj bez piva ili atraktivna haljina bez visokih štikli. Može, ali nije lepo. 


Mogu golove da daju i Bukari i Olanjinka, može čak i Glazer u poslednjem napadu pogotkom da donese pobedu, ali niko od njih neće izazvati slavlje kao recimo ako ga da Katai. Ma u kakvoj formi bio, ma koliku minutažu imao, on je trenutno jedini igrač Zvezde čije ime klinci izgovaraju kad na igralištu daju gol. A takvi se pamte i kad postanu bivši, a stignu neke nove generacije...

 

KATAIJEVI GOLOVI U DERBIJU


2015/16. Superliga
Crvena zvezda - Partizan   3:1 
55. minut gol za 3:1
 
2020/21. Superliga
Partizan - Crvena zvezda   1:1
75. minut gol za 1:1
 
2021/22. Superliga
Partizan - Crvena zvezad   1:1
83. minut gol za 1:1

 

2021/22. Superliga
Crvena zvezda - Partizan   2:0
42. minut gol za 2:0

 

2021/22. Kup Srbije
Crvena zvezda - Partizan    2:1
26. minut gol za 1:0
73. minut gol za 2:1

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!
Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!

Iza odluke o zauzimanju određenog regiona na teritoriji Belorusije ne stoji opozicija, već Zapad, ukazuju ruski eksperti, komentarišući upozorenje beloruskog predsednika da predstavnici beloruske opozicije, koji se nalaze u inostranstvu, žele da zauzmu jedan od regiona u zemlji, proglase novu vlast i da uvedu tamo snage NATO-a.

28.04.2024

17:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija