02.07.2024.

05:45

Foto: Tanjug/AP

Sport

Istorija ovo ne pamti! Samo je heroj Portugala ovo uradio

Portugalci su savladali Sloveniju posle boljeg izvođenja jedanaesteraca (3:0) i zakazali duel sa Francuskom, koja je savladala Belgiju 1:0. Heroj utakmice bio je Diogo Košta koji je odbranio čak tri penala.

Portugalac je postao prvi kome je pošlo za rukom da iste večeri u jednoj seriji odbrani tri šuta sa bele tačke. To nije sve, postao je prvi u istoriji EURA koji u penal seriji nije primio gol! Diogo Kosta je prvo ukrotio udarac Josipa Iličića, pa ni Jure Balkovec nije uspeo da ga nadmudri, a u trećoj seriji skinuo je šut i Benjaminu Verbiču. 

Jedna od bitnih šansi na utakmici, bila je u 115. minutu kada je Benjamin Šeško izašao jedan na jedan sa Kostom, pošto je pobegao Pepeu. Golman Portugala je i to uspeo da odbrani.

- Kada sam odbranio udarac Šešku u produžecima, znao sam da to moram da uradim. Pročitao sam njegov govor tela i uspeo da pomognem timu - rekao je Kosta posle prolaska u četvrtfinale šampionata.

Informer

Išao je na osećaj kada su u pitanju jedanaesterci.

- Ovo je verovatno najbolja utakmica u mom životu. Fokusirao sam se na to da uradim šta sam morao. Išao sam svojim osećajem. Naravno, analizirali smo izvođače penala, ali igrači menjaju način na koji gađaju. Veoma sam srećan što smo uspeli. 

Kristijano Ronaldo je plakao kao kiša nakon što je Jan Oblak odbranio njegov šut sa penala. 

- Svi smo nastavili da verujemo posle Ronaldovog penala. To amo uradili do samog kraja.