Autor: Informer.rs

08.10.2021.

11:26

Foto: Starsportphoto

Sport

MATEMATIKA JE NEUMOLJIVA! PARTIZAN je NAJVIŠE doneo SRBIJI!

Ne treba previše rukovodiocima večitih rivala da pokrenu hajku jedni na druge. 

Zvezdan Terzić je u izjavi za TV Pančevo pre nekoliko dana rekao da je Crvena zvezda svojim uspesima u poslednjih pet godina doprinela eventualnoj prilici da 2023. godine srpski fudbal u kvalifikacijama za Ligu šampiona pošalje prvaka i viceprvaka prvenstva.

Informer

Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde

Nije trebalo previše vremena, da sa druge strane Topčiderskog brda usledi odgovor od strane Ivice Ilieva, koji je istakao da se olako zaboravlja koliko je Partizan svojim partijama doprineo sa početka veka da se srpski fudbal pozitivno pozicionira na UEFA listi. 

Informer

 

Medjutim, ako se izadje iz ostrašćenosti koje u svojim izjava iznose oba rukovodioca večitih, uvidja se da su i jedan i drugi u pravu kada ističu zasluge svojih klubova. 

Kad se posmatra celokupan doprinos srpskom fudbalu jasno je da je više vukao Partizan, pošto je u ovom veku od ukupno 310 osvojio 130 bodova, naspram 108 Zvezdinih, dok su ostale bodove doneli Vojvodina, OFK Beograd, Čukarički i Spartak Subotica.

Informer

 

Medjutim, s obzirom na način na koji UEFA barata nacionalnim koeficijentima prilikom žreba za kvalifikacije za evropska takmičenja, a on podrazumeva da se posmatraju uspesi timova u isključivo poslednjih pet sezona, uvidja se da je Zvezdan Terzić u pravu kada kaže da je Crvena zvezda barjaktar srpskog fudbala, s obzirom da je aktuelni prvak u pomenutom ciklusu bolji od Partizana 56:31,5.  Ako bi se gledao doprinos u samostalnoj Srbiji, Partizan je bolji. Bez jednog plasmana u Ligu šampiona (2003) i prvog prezimljavanja bilo kog našeg kluba u takmičenjima UEFA 2004/05 bolji je na obračunu minulih 15 sezona! Odnos u bodovima u tom peirodu je 96:83,5, a za tih 15 godina crno-beli su više vukli devet puta, Zvezda pet, a dvaput je doprinos bio identičan.

Činilo se da su mirniji dani u prethodnih meseci na relaciji večitih rivala bili počertak kontinuiteta stabilnih i zdravih rivalskih odnosa, ali izgleda da su ti dani upravo bili isključivo zatišje pred buru, za koju se nadamo da neće previše dugo trajati.