23.11.2022.

07:11

Foto: Tanjug/AP Photo

Sport

ŠVAJCARCI NA SRBE SA TAJNIM ORUŽJEM! Napredna tehnologija na treningu rivala "orlova"

Kako bi ponovili uspeh sa Mundijala iz Rusije, kada su u konkurenciji Srbije i Brazila prošli u nokaut fazu Mundijala, golmani Švajcarske na šampionatu u Kataru koriste specijalno dizajnirane naočare. Reč je o takozvanim strob naočarama, koje izgledaju kao obične naočare za sunce, ali su daleko složenije i imaju potpuno drugu namenu.

One mogu da uspore ili ubrzaju realnu putanju lopte u vidnom polju, da na trenutak potpuno zaslepe osobu koja ih nosi ili da naprave efekat totalnog mraka, a sve to sa ciljem da se poboljšaju performanse golmana.

Pomažu i košarkašima

Specijalne naočare koristio i NBA as Stef Kari, kom su pomogle da poboljša šut za tri poena

Poveli četvoricu

Konkretno, pomažu da čuvar mreže brže odlučuje, poboljšavaju reflekse i brzinu golmana, tehnologiju bacanja i kontrolu tela i koncentraciju.

Švajcarci će prvi meč na Mundijalu u Kataru odigrati sutra u 11.00 na stadionu "El Džanub" u El Vakri protiv Kameruna, dok će se u drugom meču grupe G u 20.00 sastati Brazil i Srbija. Duel Srbije i Švajcarske na programu je 2. decembra u 20.00 u Dohi.

Selektor Murat Jakin na šampionat je poveo četiri golmana zbog toga što nije bilo poznato da li će prvi čuvar mreže Jan Zomer biti spreman za izazove u Kataru jer je povredio skočni zglob. Pored asa Menhengladbaha Zomera, tu su Gregor Kobel iz Dortmunda, Filip Kon iz Salcburga i Jonas Omlin iz Monpeljea.

Informer

Trenira uz specijalen efekte, Jan Zomer



Međutim, Zomer je juče najnormalnije trenirao, i to sa strob naočarama, što nije promaklo svetskim medijima. Pomenuto pomagalo koristio je i NBA as i zvezda Golden Stejt Voriorsa Stef Kari, kom je to pomoglo da poboljša procenat šuta i poveća broj ubačenih šuteva za tri poena.
Strob naočare ušle su u upotrebu zbog, po mnogima, najvećeg košarkaša svih vremena - Majkla Džordana.

- Proizvod koji pomaže sportistima da brže reaguju na terenu
- Mogu da kreiraju različite uslove, konkretno da lopta ide brže ili sporije
- Golmanima pomažu da brže donose odluke i da budu koncentrisaniji
- Među prvima ih je koristio slavni košarkaš Majkl Džordan

Ljudi koji su vodili računa o karijeri "njegovog letećeg visočanstva" primetili su da blicevi sevaju u Džordana kad god bi stao na liniju slobodnih bacanja. Zato su najpre simulirali takve situacije u dvorani koristeći stroboskope, koji bi ometali Majkla, a iz te potrebe otkrili su "strob speks", naočare koje su pravile isti efekat.

Proizvode ih Japanci

Amerikanci su s vremenom povukli strob naočare iz proizvodnje, pa su za njihovu distribuciju danas zadužene uglavnom japanske firme. Njihova cena se kreće između 300 i 500 dolara.

Specijalne naočare zasad nisu pomogle Švajcarcima jer su na generalnoj probi uoči Mundijala poraženi od Gane sa 2:0, a selektor Murat Jakin poručio je da će njegovi izabranici biti spremni za početak turnira.

- Morali smo mnogo toga da uzmemo u obzir. Adaptiranje, vrućinu, da odmorimo neke igrače. Rezultat nije bio u prvom planu. Bilo je veoma toplo, igrači se još nisu aklimatizovali, ali bićemo spremni - izjavio je Jakin.
 

Bonus video