Autor: Informer.rs

08.02.2023.

12:33

Foto: beta

Sport

STOPIRAN DOLAZAK U ZVEZDU! "Gde će nam Hrvat biti trener?!" Blažević je hteo da bude Bog na "Marakani", ali...

Neostavarena želja "trenera svih trenera" bila je Crvena zvezda! U jednom intervjuu otkrio je da je bio na korak od dolaska na "Marakanu". 

- Imao sam poziv Ivana Stambolića da preuzmem Zvezdu, neću otkriti koje godine. Sve je bilo dogovoreno, ali su Džajić i Cvetković blokirali uz reči: "Gde će nam Hrvat biti trener?!" - prisetio se Ćiro Blažević:

- Nije mi žao jer sam dinamovac i najdraža mi je titula ona iz 1982. godine, kada sam bio ispred Zvezde.  Crvena zvezda je naš najveći klub! Bez diskusije. Zbog mase navijača, milionske armije ljudi koji je vole, pa tek onda zbog stalnog učešća u evropskim kupovima. To je klub u Jugoslaviji kome ni Partizan, ni Hajduk, ni Dinamo, da se pretvore u so, ne mogu ručak da osole. Zato sam ja voleo da dođem tamo. Ali Zvezda, osim pravila da ne menja trenera tokom sezone, imao još jedno pravilo koje sam ja teško shvatio, čak i dockan. Zvezda nikada nije angažovala već poznatog trenera. Ona je uvek pravila od dotičnog čoveka velikog trenera - kazao je pre tri decenije Ćiro i detaljno objasnio:

Informer

Miroslav Blažević umor u 88. godini

- Ko je bio opšte priznat trener Zvezde pre nego što je bio u njoj: Miljanić? Zec? Stanković? Vasović? Tek su stekli ime i ugled. U Zvezdi nije trener najbitniji deo mašinerije. Ona to ne da. Igrač može da bude Bog - ali trener ne! I to je realnost naše neostvarene, rekao bih, jednostrane ljubavi. Ja hoću da budem trener - Bog u klub. Zvezda to ne dozvoljava. I tu nema ljubavi, ostao je samo peting. Što je meni lično žao. Ali ja imam već 52 godine i da se menjam, to bi bilo smešno. A ja da menjam Zvezdu i njen način, to bi bilo nemoguće - rekao je Blažević pre 35 godina.

Ćiro Blažević je tokom karijere vodio Veve, Sion, Lozanu, Švajcarsku, Rijeku, Grashoper, Prištinu, Nant, PAOK, Iran, Osijek, Muru, Varteks, Hajduk, Ksamaks, Zagreb, Šangaj, Mes Kerman, Zagreb, Slobodu iz Tuzle, Zadar, kao i reprezentaciju Bosne i Hercegovine pored Hrvatske.

Poslednji trenerski angažman imao je 2014. godine u Zadru. Najveći uspeh ostvario je sa Hrvatskom kada je na Svetskom prvenstvu 1998. godine osvojio bronzu.