03.03.2023.

06:38

Foto: Starsportphoto/fk partizan

Sport

VEČITI ZA ČAST! PARTIZAN U RASULU, ZVEZDA NA "+13", A TRENERI SAGLASNI PRED OKRŠAJ: Važno je samo da ne izgubimo derbi!

Crveno-beli i crno-beli sastaće se večeras od 19 časova na "Marakani" u utakmici 24. kola Superlige Srbije (Arena 1 premijum). Domaćin ima 13 bodova prednosti, igraće pred svojim navijačima, a ekipa je u fantastičnoj formi i ove sezone je neporažena u prvenstvu.

S druge strane, Partizan je u rasulu, pošto je prošle nedelje eliminisan iz Evrope, a onda je pre samo pet dana promenio trenera. Umesto Gordana Petrića ekipu sad vodi Igor Duljaj, koji je uspeo da održi tek nekoliko treninga i nada se da njegov tim barem neće biti poražen.

Cilj je titula

Nema moranja

Nadam se da ćemo zadržati pobedničku naviku, ali ništa se u životu ne mora. Mora se samo roditi i umreti
Miloš Milojević

Skromne izjave trenera oba kluba nagoveštavaju još jedan zatvoren, borben i verovatno dosadan derbi. Trener Crvene zvezde Miloš Milojević smatra da je najvažnije ko će podići trofej na kraju sezone.

- Neće biti neuspeh za Zvezdu ako ne pobedi u derbiju, ali ostao bi gorak ukus. Želimo da dobijemo. Međutim, Italijani kažu: kad imaš evro u džepu, nemoj da ga izgubiš. Dobro je ako možeš da zaradiš. Bude li nerešeno - nikom ništa. Od trenutka kad sam došao u Zvezdu pričamo o tome da budemo prvi 26. maja, na kraju sezone, a mi dobro idemo ka tom cilju. Poslednjih godina smo razmazili javnost jer dobijamo mnogo utakmica i to je dobra navika. Nadam se da ćemo je zadržati, ali ništa se u životu ne mora. Mora se samo roditi i umreti - kaže Milojević.

Do kraja takmičenja ostalo je još 14 kola i "matematički" prvenstvo nije rešeno. Milojević naglašava da se ni u derbiju ništa neće rešiti, ali je svestan da je pobeda nad večitim rivalom stvar prestiža.

- Nikad ne bi trebalo potceniti Partizan, klub koji ima tradiciju, inat i ponos, a takav će biti i u derbiju. Na našoj strani su teren i publika, ne može protivnik biti motivisaniji od nas. Sad se ništa ne rešava, ima još bodova u opticaju, prednost nam daje samopouzdanje, imamo obavezu prema navijačima i sebi samima. Jesmo favoriti, ali to se previše potencira, što je posledica rezultata u poslednje dve-tri utakmice. Ne bežimo od te uloge, ali u fudbalu nikad ne dobijate ništa unapred - zaključuje Milojević.

Urošević: Trenutak da izađemo iz krize

Derbi je odlična prilika da izađemo iz krize, kaže fudbaler Partizana Slobodan Urošević. On veruje da je ovo šansa da njegov tim pokaže koliko vredi.

- Čujem komentare da nam derbi ne dolazi u dobrom trenutku, ali nisam saglasan. Mislim da nam dolazi u pravom trenutku. Sad treba ekipa da pokaže čvrst karakter i borbenost i da pobedom izađe iz krize. Nadam se najboljem - poručio je Urošević.

Keln kao vodilja

Novi strateg crno-belih Igor Duljaj svestan je da je šampionska trka maltene izgubljena, ali ne predaje se kad je reč o sudaru s najvećim rivalom.

Bez velikih reči

Teško je promeniti nešto za dva ili tri dana. Sve što kažem igračima može da im pomogne, ali i odmogne
Igor Duljaj

- Biće teško. Kažu da nemamo šta da izgubimo, ali se ne bih saglasio s tim. Može mnogo i da se dobije i da se izgubi. Zvezda je lider, igra na svom terenu, uvek sam poštovao rivala, bez obzira na ime, ali poštujem i svoj tim, verujem u njega. Nekad šok terapija deluje, nekad ne. Daleko od toga da idemo sa podignutom belom zastavom. Dolazimo da pokažemo šta znamo, jer je Partizan u nekoliko utakmica pokazao da i te kako može da igra kvalitetan fudbal, kao protiv Kelna. Nadam se povoljnom rezultatu i dobroj igri - kaže Duljaj.

Nije imao vremena da sistem igre prilagodi svojim željama, pa se nada da igrači sami znaju šta bi danas trebalo da rade na terenu.

- Teško je promeniti nešto za dva ili tri dana, ali pred derbi i ne bi trebalo mnogo da se priča. Momci su svesni šta donosi taj meč, sve što im kažem može da im pomogne i odmogne - zaključuje Duljaj.