19.04.2024.

13:44

Foto: EPA Images

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Pet godina ranije tako nešto bilo je nezamislivo. Čak četiri engleska kluba igrala su u završnici Lige šampiona i Lige Evrope pa smo gledali engleska finala u oba takmičenja! Liverpul je na "Metropolitanu" u Madridu savladao Totenhem u finalu najelitnijeg takmičenja i stigao do svoje šeste, za sada poslednje titule prvaka Starog kontinenta. Čelzi je u Bakuu nadigrao Arsenal za drugi pehar namenjen osvajaču Lige Evrope u trofejnoj sali na "Stamford Bridžu".

Informer

 

Tada verovatno niko nije mogao da pretpostavi da će pet godina kasnije jedini predstavnik Ostrva u završnici biti Aston Vila i to u polufinalu trećeg po kvalitetu evropskog takmičenja. Najbolji igrači sveta igrali su u Premijer ligi, ubedljivo najgledanijem i najatraktivnijem domaćem klupskom takmičenju. Španci sa klubovima poput Real Madrida, Barselone, Atletiko Madrida i Sevlje donekle su parirali Englezima, ostali su bili daleko iza.

Informer

 

Nagoveštaj problema usledio je naredne sezone. Doduše, u sezoni 2019/20 pandemija virusa korona uslovila je da se u eliminacionoj fazi od četvrtfinala igrala samo jedna utakmica, pa su Englezi delimično platili cenu takvog raspleta događaja. Francuski Lion je iznenadio Mančester siti i slavio u Lisabonu sa 3:1, okončavši evropsku sezonu "građana" u četvrtfinalu. Mančester junajted je u Ligi Evrope stigao do polufinala, ali dalje nije mogao pored neprikosnovene Sevilje.

Informer

 

Dvanaest meseci kasnije engleski fudbal se vratio na velika vrata. Opet su u završnici Lige šampiona imali dva predstavnika i oba su se domogla velikog finala. Godine ulaganja konačno su se isplatile bogatim šeicima vlasnicima Mančester sitija. Pep Gvardiola im je doneo prvo finale Lige šampiona u istoriji kluba nakon eliminacije Pariz Sen Žermena. Tamo ih je čekao Čelzi, koji je u polufinalnom dvomeču iznenadio Real, pa smo ponovo imali englesko finale. Još jednom je Portugal bio baksuzan za "građane" pošto je u meču za trofej na stadionu "Dragao" gol Kaija Haverca odlučio pobednika.

Informer

 

Imali su Englezi dva predstavnika i u polufinalu Lige Evrope - Mančester junajted je deklasirao Romu u dve utakmice i izvadio vizu za Poljsku, dok je Viljareal bio bolji od Arsenala, sprečivši mogućnost još jednog sveengleskog finala. Na stadionu u Gdanjsku nakon 11 serija penala slavila je "žuta podmornica" što nije pokvarilo pozitivan utisak koji su engleski klubovi ostavili u Evropi te sezone.

Informer

 

Počevši od sezone 2021/22 startovalo je i treće po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje, a dominacija Engleza je nastavljena. Premijer liga imala je makar jednog predstavnika u polufinalu sva tri takmičenja, mada je ostala bez trofeja. Liverpul je u Ligi šampiona izbacio Viljareal i plasirao se u finale, gde ga je čekao Real koji je u kultnom polufinalu bio bolji od Mančester sitija. "Kraljevski klub" ponovo je bio prejak za velikana sa "Enfilda" i osvojio rekordnu 14. kontinentalnu krunu. Vest Hem je zaustavljen u polufinalu Lige Evrope od kasnijeg osvajača Ajntrahta, a makar formalno čast ostrvskog fudbala u finalu branio je škotski Rendžers. U prvom izdanju Lige konferencija Lester je stigao do polufinala, gde je Roma bila bolja u dve utakmice.

Prošle sezone gledali smo dva engleska kluba u polufinalu sva tri takmičenja, ali su oba na kraju podigla trofej. Mančester siti je konačno došao do dugo priželjkivanog "ušatog pehara" pobedom nad Interom u istanbulskom finalu Lige šampiona. Završnica Lige Evrope prošla je bez predstavnika Premijer lige, dok je Vest Hem postao prvi engleski klub koji je osvojio Ligu konferencija pobedom nad Fiorentinom u finalu.

Konačno dolazimo do tekuće sezone i debakla koji su Englezi doživeli u četvrtfinalu. Evropa čeka na novog vladara pošto je Real eliminisao Mančester siti nakon penal drame. Arsenal je takođe eliminisan iz Lige šampiona, dok Mančester junajted i Njukasl čak nisu uspeli da prođu ni grupu!

Informer

 

Nešto bolje su igrali engleski klubovi u grupnoj fazi Lige Evrope, ali se nisu proslavili kada je bilo najvažnije. Vest Hem, Brajton i Liverpul su se kao pobednici svojih grupa direktno plasirali u osminu finala, međutim "galebovi" su tu i zaustavljeni u okršaju sa rimskom "vučicom". Liverpul i Vest Hem uspeli su da se plasiraju u četvrtfinale, dalje od toga nisu mogli.

Jedini predstavnik Engleske u Ligi konferencija bila je i ostala Aston Vila. Sastav iz Birmingema bio je takođe na ivici eliminacije u četvrtfinalu protiv Lila, ali ima na golu Emilijana Martineza pa će protiv Olimpijakosa pokušati da izbori plasman u finale. Očajni rezultati engleskih klubova mogli bi da imaju i jednu ozbiljnu posledicu za narednu sezonu u reformisanoj Ligi šampiona. Iako je do pre nekoliko sedmica delovalo da će Premijer liga uz Seriju A imati čak pet predstavnika u najprestižnijem takmičenju, to se promenilo nakon raspleta četvrtfinalnih okršaja i sada je nemačka Bundesliga i zvanično prestigla engleski šampionat na listi nacionalnih koeficijenata UEFA.

Još uvek je rano za ocene da li je ovo nagoveštaj pada engleskog fudbala u evropskim okvirima, jer nije isključena mogućnost da se radi samo o izolovanom slučaju i spletu nesrećnih okolnosti. Ipak, ono što treba da zabrine predstavnike Premijer lige jeste činjenica da konkurencija napreduje u svakom pogledu. Italijanska Serija A polako se vraća na staze stare slave, kada je krajem prošlog i početkom ovog veka bila neprikosnoveno najbolja evropska liga. Tu je i Bundesliga u kojoj imamo novog vladara, koji je okončao jedanaest godina dugu dominaciju minhenskog Bajerna. Koliko se dobar fudbal igra u Nemačkoj govori i podatak da su Bajern i Borusija Dortmund izborili plasman u polufinale Lige šampiona, a da u isto vreme dva najveća nemačka kluba za novim šampionom Bundeslige zaostaju 16, odnosno čak 23 boda! Bajer Leverkuzen posle istorijske titule može i do evropskog trofeja, jer će u polufinalu Lige Evrope igrati protiv Rome.

Jedan od očiglednih uzroka nešto slabijih rezultata Engleza u Evropi jeste "propast" Čelzija. Londonski "plavci" posle promene vlasnika ne mogu da se nose sa domaćim rivalima, pa je Čelzi prethodnog leta ostao bez Evrope, tek drugi put u prethodnih 20 godina. Mančester junajted pokušava da se vrati na staze stare slave, ali teško je da će se era ser Aleksa Fergusona ponoviti u bliskoj budućnosti. Iako potpomognut arapskim petro-dolarima, Njukasl junajted za sada nema kontinuitet dobrih igara ni u domaćim, a kamoli evropskim okvirima.

Propast engleskog klupskog fudbala svakako se neće desiti preko noći. Premijer liga i dalje je neprikosnoveno najatraktivnija i najgledanija evropska liga i pored toga što Bundesliga i Serija A sve ozbiljnije prete. Da li je vreme da sa na Ostrvu "upale alarmi", pokazaće naredna sezona.