05.07.2024.

23:50

Foto: Tanjug/AP

Sport

Kraj za Ronalda! Feliks tragičar, Francuska je u polufinalu! (FOTO/VIDEO)

 

Francuzi su u meč ušli kao favoriti i to su pokušali da potvrde već na startu. Prvu priliku imao je Čuameni na dodavanje Kolo Muanija, međutim Ruben Dias bio je dobro postavljen. Ipak, na opšte iznenađenje Portugalci nakon toga preuzimaju terensku inicijativu i ubrzo počinju da prete preko Bruna Fernandeša i Rafaela Leaoa. Bilo je potrebno "trikolorima" više od 20 minuta kako bi se oslobodili pritiska protivnika i ponovo prebacili težište igre na polovinu rivala. Kilijan Mbape je sredinom prvog poluvremena prvi put bio u centru pažnje kada je probio po levoj strani i poslao oštru loptu u peterac protivnika, ali je Diogo Kosta uspeo da reaguje. 

Informer

Zadržali su puleni selektora Didijea Dešana terensku inicijativu i u narednih nekoliko minuta, međutim bez izglednih prilika jer se Portugal u tom periodu utakmice vrlo dobro i organizovano branio. Francuzi su od starta turnira imali velikih problema u napadu i stigli su do četvrtfinala bez postignutog gola iz igre, ne računajući autogolove. Ista boljka ponovila se i u prvih 45 minuta meča u Hamburgu, pošto su "galski petlovi" u tom periodu uputili samo jedan šut u okvir gola. Portugalci su bili još jaloviji jer za 45 minuta nisu uspeli nijednom konkretno da ugroze Majka Menjona. Najinteresantnija situacija u tom delu meča viđena je u završnici, kada je Bruno Fernandeš "uzeo" izvođenje slobodnog udarca Kristijanu Ronaldu, poslavši loptu visoko preko protivničkog gola.

 

Informer

Bilo je jasno na startu drugog poluvremena da bi samo postignut pogodak jednog od timova mogao da donese ofanzivniju igru u nastavku, u suprotnom produžeci, a možda i jedanaesterci već su bili "viđeni". Mbape je testirao Kostu u 50. minutu, ali bilo je to daleko od velike prilike za nekadašnjeg prvaka Evrope i sveta. Konačno u 61. minutu prvo veliko uzbuđenje na utakmici! Bruno Fernandeš je umakao po desnoj strani i dobio loptu u prostor. Šutirao je iz prve fudbaler Mančester junajteda, ali je Menjon odlično reagovao. Bio je to prvi šut u okvir gola popularnih "navigatora"! U nastavku akcije pripretio je i Žoao Kanselo, međutim njegov šut je bio neprecizan.

Informer

Dobili su Portugalci krila nakon te šanse i samo tri minuta kasnije imali još jednu kolosalnu priliku. Napad je ovoga puta tekao po levom boku, Leao je odigrao za Vitinju čiji udarac je Menjon nekako zaustavio. 

Informer

U jeku terenske inicijative Portugala, velika prilika za Francusku. Kolo Muani se iznenada našao u situaciji jedan na jedan sa protivničkim golmanom, ali je Ruben Dias uspeo da mu se prišunja i u poslednjem trenutku blokira njegov udarac! Utakmica je konačno dobila na ritmu i šanse su se nizale na obe strane! Već u 70. minutu novo uzbuđenje - Kamavinga je šutirao neprecizno iz izgledne pozicije nakon što se lopta odbila od Pepea. Usledio je ponovo period oprezne igre na obe strane, bez velikih uzbuđenja. 

Informer

Kao i na prethodnim mečevima, Kristijano Ronaldo je ponovo podbacio i za 90 minuta nije uspeo da se nađe u izglednoj prilici. Opasno je bilo po gol Portugala u 88. minutu kada je Kante šutirao sa ivice kaznenog prostora, a Kosta rutinski intervenisao. Gledajući nastupe jednih i drugih od starta turnira, nije bilo iznenađujuće da je meč u Hamburgu otišao u produžetke. 

Informer

Mogao je Ronaldo konačno do svog prvog gola na EP, ujedno i prvog na meču, ali je šutirao neprecizno posle dodavanja Bernarda Silve. Nedugo nakon toga pokušali su Mbape i Tiram na drugoj strani, bez promene rezultata. Velika gužva viđena je u šesnaestercu Francuske u 102. minutu kada se Leao spetljao u ključnom trenutku. Vredi istaći fantastičnu partiju Pepea, koji je u više navrata požrtvovanim intervencijama sprečio protivnika da postigne gol. 

Informer

Morao je Didije Dešan na početku drugog produžetka da izvede iz igre Kilijana Mbapea, jer je tokom meča dobio udarac u nos, koji je polomio na startu turnira. Francuzi su pokazali veću želju da sve reše u produžecima, s obzirom na to da su "navigatori" u prethodnoj rundi upravo nakon penal serije eliminisali Sloveniju. Nuno Mendeš je u 120. minutu šutirao, ali je Menjon zaustavio taj pokušaj i o drugom putniku u polufinalu odlučivali su jedanaesterci!

Diogo Kosta bio je velika uzdanica Portugalaca, pošto je u meču protiv Slovenije zaustavio tri šuta protivničkih fudbalera. Francuzi su na prethodnom EP eliminisani od Švajcarske u osmini finala upravo nakon penal lutrije, pa je psihološka prednost svakako bila na strani portugalskog tima. Prvi su šutirali Francuzi i odgovornost je preuzeo Usman Dembele, koji je bio precizan. Pritisak je sada bio na Kristijanu Ronaldu i kapiten je bio hladnokrvan za 1:1!

 

Informer

Fofana je bio drugi izvođač za "trikolore" i poslao je loptu po sredini u mrežu gola rivala. Sledeći je bio Bernardo Silva koji je vrlo snažno i precizno gađao za još jedno izjednačenje. Treću seriju otvorio je Kunde savršeno izvedenim jedanaestercem! A onda je Žoao Feliks pogodio stativu, Francuska je imala prednost nakon tri serije!

Bredli Barkola je bio hladnokrvan na početku četvrte serije i doneo Francuskoj ogromnu prednost! Ogroman pritisak bio je na Nunu Mendešu koji nije posustao, fenomenalno je šutirao igrač Pariz Sen Žermena. Meč loptu na startu pete serije imao je Teo Ernandez koji je bio precizan i odveo svoj tim u narednu rundu. 

Informer

Naredni rival Francuza biće Španija, koja je ranije danas savladala Nemačku (2:1) posle produžetka. Taj meč na programu je u utorak, 9. jula (21.00) na "Alijanc areni" u Minhenu.