12.07.2024.

15:40

Foto: ATAIMAGES/Starsportphoto

Sport

Saznajemo: Piksi otpisao neke od najvažnijih igrača! Ekipa se podmlađuje, ovo je detaljan plan!

Izvršni odbor danas je u delu saopštenja to i najavio, a i Stojković je u opširnoj analizi između redova potkačio neke od najiskusnijih fudbalera, za koje se može čuti da više neće biti deo tima Srbije. Barem dok je Piksi selektor.

Prvo i osnovno, Srbija će od septembra, po svoj prilici dobiti novog kapitena. Prvi na listi među tim igračima, kako stvari sada stoje, biće kapiten Dušan Tadić. Kako se nezvanično može čuti, fudbaler Fenerbahčea više nije u Stojkovićevim planovima, a to se moglo i naslutiti tokom trajanja Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Dušan je posle poraza od Engleske izašao u javnost i izjavio kako je zatečen Stojkovićevom odlukom, kao i to da je "najbolji i najspremniji igrač u ekipi". I po završetku prvenstva u razgovoru sa medijima govorio je da neke stvari koje je doživeo pod Piksijevim vođstvom nije nikad u karijeri. Konkretno, naveo je da mu se retko kad dešavalo da sastav tima sazna sat i po pre početka meča. Što se njega tiče, jako teško će ponovo sarađivati sa Stojkovićem.

Informer

Drugi igrač koji će dobiti zahvalnicu je Sergej Milinković-Savić. Fudbaler Al Hilala odigrao je ispod očekivanja na Evropskom prvenstvu, a naročito mu se zamera na reakciji kod gola Slovenije, kada nije uspeo da stigne fudbalera "zmajčeka" Žana Karničnika. I on, ali i Tadić, bili su u grupi igrača za koje je Informer već pisao da više neće igrati pod trenerskom palicom Dragana Stojkovića.

Informer

Vrlo je izvesno da u dresu nacionalnog tima, barem kada je Stojković selektor, nećemo gledati ni Filipa Mladenovića. Iskusni levi bek odigrao je dobro na Evropskom prvenstvu, naročito protiv Engleza, ali uskoro puni 33 godine i ne uklapa se u plan podmlađivanja tima.

Teško da će status reprezentativca, barem ove jeseni, zadržati i golman Vanja Milinković-Savić. Čuvar mreže Torina nije branio na Evropskom prvenstvu, a ulogu prvog golmana imao je Predrag Rajković i odlično ju je obavio. Teško je očekivati da sada neko može da oduzme "jedinicu" momku iz Negotina. Vanja je, osim toga, bio u centru skandala, kada je navodno ušao u sukob sa jednim navijačem u baru u Minhenu. S obzirom na to da mu je i brat Sergej na izlaznim vratima, teško je očekivati da i mlađi Milinković-Savić bude deo "orlova".

Dilema je šta će biti sa Aleksandrom Mitrovićem. Najbolji strelac u istoriji naše fudbalske reprezentacije uvek je ostavljao srce na terenu, ali na poslednjem Evropskom prvenstvu primetno je bilo da ga noge ne slušaju i da, verovatno, ispašta zbog odlaska u Saudijsku Arabiju. Mitroviću će, kako saznajemo, biti ponuđeno da bude rezervna opcija u napadu, a da prvi špic bude Dušan Vlahović. Ako popularni Mitrogol to ne prihvati, velike su šanse da i njega više ne gledamo u dresu sa nacionalnim grbom.

Informer

Predvodnici nove, podmlađene generacije, biće Dušan Vlahović, Luka Jović, Lazar Samardžić, Andrija Živković, Saša Lukić, Ivan Ilić, Strahinja Pavlović, Nikola Milenković, Miloš Veljković, Predrag Rajković, Veljko Birmančević i ostali.

Dilema je oko statusa iskusnih Filipa Kostića i Nemanje Gudelja, dok se još uvek ne zna hoće li i kakva uloga biti namenjena Nemanji Maksimoviću, za kojeg maltene svaki trener kaže da je veoma zahvalan igrač.