Autor: Informer.rs

28.10.2024.

19:14

Foto: Foto: Shutterstock

Sport

Šok u Hrvatskoj! Preminuo legendarni golman Hajduka! Zbog Arkana morao da beži iz Grčke!

Tužna vest potresla je hrvatski fudbal i klub Hajduk, pošto je objavljeno da je legendarni hrvatski golman Tonči Gabrić preminuo je u 63. godini života.

U splitskom klubu igrao je u tri navrata i bio je ključni šraf na putu do četvrtfinala Lige šampiona 1995. godine. 

Karijeru je započeo u RNK Splitu, a kasnije je branio za Čelik, Hajduk, Pazinku, PAOK i Rijeku. Od 1994. do 1999. bio je drugi golman reprezentacije Hrvatske iza Dražena Ladića, a u istoj je imao devet nastupa. 

Dugo je radio kao trener golmana, između ostalog i u Hajduku i u reprezentaciji Zambije sa Aljošom Asanovićem.

Karijeru je završio 1999, a na golu Hajduka nasledio ga je Stipe Pletikosa. Gabrić je imao 144 zvanična nastupa za Hajduk, a debitovao je u Mostaru protiv Veleža 22.11.1987. 

U jednom od poslednjih intervjua, Tonči Gabrić je za "Večernji list" govorio o periodu koji je proveo u Solunu, u dresu PAOK-a, istakavši da ga tamošnji navijači nisu hteli u ekipi za vreme rata u Jugoslaviji.

- Mogao bih sada da vam pripovedam sat vremena. Jedna od tih priča je i ona kada su mi 1993. godine na automobilu splitskih registarskih oznaka ostavili pretnju. Jedno jutro mi je na parkingu, na prednjem staklu, osvanuo poster hrvatske reprezentacije u kojoj sam i ja bio, na kojem je na mojoj glavi bila rupa i strelica, uz pretnju: "Ustašo, ovako ćeš završiti...' U to doba Arkan je slao svoje vojnike na odmor u taj deo Grčke. Taj incident bio je jedan od razloga zbog kojih sam otišao iz Grčke - ispričao je Gabrić za "Večernji".