• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.12.2023

14:45

Čuveni Hrvat otkrio: Zvao me Partizan, pregovarao sam sa Zečevićem, ali...

EPA Images

Fudbal

Čuveni Hrvat otkrio: Zvao me Partizan, pregovarao sam sa Zečevićem, ali...

Podeli vest

Nekadašnji fudbaler "kockastih" Aljoša Asanović (57) priznao da je svojevremeno imao kontakt sa crno-belima.

Član generacije, koju je sa klupe vodio pokojni Ćiro Blažević i koja je 1998. na Mundijalu u Francuskoj zauzela treće mesto, najdublji trag tokom igračke karijere ostavio je u splitskom Hajduku.

Proslavljeni vezista je krajem osamdesetih godina prošlog veka služio vojni rok u Zadru i tamo je bio deo one čuvene čete sa Dejanom Savićevićem, Darkom Pančevom, Zvonimirom Bobanom i Fadiljom Vokrijem.

Pričalo se tada da tajno pregovara sa čelnicima Partizana, ali na kraju ipak nije završio u Humskoj.

- Bila je to interesantna priča za one koji su u to vreme pratili dešavanja u jugoslovenskom fudbalu. Partizan je bio jako zainteresovan, imao sam kontakte sa Žarkom Zečevićem i još nekim ljudima iz njihovog rukovodstva, ali sam ipak ostao u Splitu. Nekako, more mi je sve. Taj mentalitet, zatim porodica prijatelji. Kao što vi u Srbiji volite vaše klubove, tako i ja volim Hajduk. To je neizmerna ljubav. Srce je vuklo nazad - rekao je Asanović u razgovoru za "Mojih Top 11".

Foto: ATA Images

Aljoša Asanović

Rođeni Splićanin debitovao je protiv Vojvodine i odmah stekao simpatije "torcide".

- Današnji klinci ne shvataju koliko je bilo teško igrati staru jugoslovensku ligu. Pusti "veliku četvorku", oni su bili posebna priča. Međutim, u svim drugim klubovima bila su bar po petorica igrača koji bi imali mesto u startnoj postavi bilo kog od velikana. Tuzla, Skoplje, Sarajevo... Gde god odeš, izgineš da bi osvojio bod. Meni je bilo lakše pored Vujovića, Sliškovića, Gudelja... Sva pažnja usmerena ka njima, ja mlad, pun elana, nedokazan, željan igre. Imao sam prostora da iskažem sav svoj potencijal - dodao je Asanović.

On se prisetio i onog legendarnog dvomeča između Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. Prvi međusobni duel posle građanskog rata i raspada države bio je na "Marakani", gde je u jednom momentu nestalo struje.

- Kome bi bilo svejedno u tom trenutku. Celokupna situacija, čitava predigra, dešavanja u obe reprezentacije... Ono što je najvažnije, ti momci dole na terenu ispali su frajeri, gospoda, veliki ljudi. Svi su zajedno sa nama napustili teren. Tenzije su bile velike, ali je prevladao razum, svi su se ponašali onako kako zahteva jedna gladijatorska utakmica. Nije bilo jednostavno, sećam se da mi je prvi prišao Dejan Stanković. Imena nisu uopšte bitna, kapa do poda svima koji su nas otpratili do tunela, a znamo vrlo dobro da taj tunel traje i traje. Nije tako lako doći do svlačionica. Taj meč u Beogradu je bila pobeda fudbala - jasan je Asanović.

Foto: EPA Images

Asanović u duelu sa Mihajlovićem

Revanš na "Maksimiru" završen je rezultatom 2:2, na EP su otišli "plavi", dok je Hrvatska pred svojim navijačima doživela neuspeh.

- To je bio pokazatelj mentaliteta celog našeg područja. Hrvatska javnost je unapred upisala tri boda. U Zagrebu se na nekoliko lokacija pripremalo slavlje za prvo mesto u grupi i plasman na završni turnir. A, mi igramo protiv ekipe koja u svojim redovima ima Sinišu Mihajlovića, Piksija Stojkovića, Peđu Mijatovića, Sava Miloševića... Shvatate li o čemu govorim? Alo ljudi, pa ne igramo protiv Malte. To je bio veliki udarac za hrvatski fudbal i u suštini početak raspada jedne velike generacije - zaključuje Asanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija