• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.12.2023

14:45

Čuveni Hrvat otkrio: Zvao me Partizan, pregovarao sam sa Zečevićem, ali...

EPA Images

Fudbal

Čuveni Hrvat otkrio: Zvao me Partizan, pregovarao sam sa Zečevićem, ali...

Podeli vest

Nekadašnji fudbaler "kockastih" Aljoša Asanović (57) priznao da je svojevremeno imao kontakt sa crno-belima.

Član generacije, koju je sa klupe vodio pokojni Ćiro Blažević i koja je 1998. na Mundijalu u Francuskoj zauzela treće mesto, najdublji trag tokom igračke karijere ostavio je u splitskom Hajduku.

Proslavljeni vezista je krajem osamdesetih godina prošlog veka služio vojni rok u Zadru i tamo je bio deo one čuvene čete sa Dejanom Savićevićem, Darkom Pančevom, Zvonimirom Bobanom i Fadiljom Vokrijem.

Pričalo se tada da tajno pregovara sa čelnicima Partizana, ali na kraju ipak nije završio u Humskoj.

- Bila je to interesantna priča za one koji su u to vreme pratili dešavanja u jugoslovenskom fudbalu. Partizan je bio jako zainteresovan, imao sam kontakte sa Žarkom Zečevićem i još nekim ljudima iz njihovog rukovodstva, ali sam ipak ostao u Splitu. Nekako, more mi je sve. Taj mentalitet, zatim porodica prijatelji. Kao što vi u Srbiji volite vaše klubove, tako i ja volim Hajduk. To je neizmerna ljubav. Srce je vuklo nazad - rekao je Asanović u razgovoru za "Mojih Top 11".

Foto: ATA Images

Aljoša Asanović

Rođeni Splićanin debitovao je protiv Vojvodine i odmah stekao simpatije "torcide".

- Današnji klinci ne shvataju koliko je bilo teško igrati staru jugoslovensku ligu. Pusti "veliku četvorku", oni su bili posebna priča. Međutim, u svim drugim klubovima bila su bar po petorica igrača koji bi imali mesto u startnoj postavi bilo kog od velikana. Tuzla, Skoplje, Sarajevo... Gde god odeš, izgineš da bi osvojio bod. Meni je bilo lakše pored Vujovića, Sliškovića, Gudelja... Sva pažnja usmerena ka njima, ja mlad, pun elana, nedokazan, željan igre. Imao sam prostora da iskažem sav svoj potencijal - dodao je Asanović.

On se prisetio i onog legendarnog dvomeča između Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. Prvi međusobni duel posle građanskog rata i raspada države bio je na "Marakani", gde je u jednom momentu nestalo struje.

- Kome bi bilo svejedno u tom trenutku. Celokupna situacija, čitava predigra, dešavanja u obe reprezentacije... Ono što je najvažnije, ti momci dole na terenu ispali su frajeri, gospoda, veliki ljudi. Svi su zajedno sa nama napustili teren. Tenzije su bile velike, ali je prevladao razum, svi su se ponašali onako kako zahteva jedna gladijatorska utakmica. Nije bilo jednostavno, sećam se da mi je prvi prišao Dejan Stanković. Imena nisu uopšte bitna, kapa do poda svima koji su nas otpratili do tunela, a znamo vrlo dobro da taj tunel traje i traje. Nije tako lako doći do svlačionica. Taj meč u Beogradu je bila pobeda fudbala - jasan je Asanović.

Foto: EPA Images

Asanović u duelu sa Mihajlovićem

Revanš na "Maksimiru" završen je rezultatom 2:2, na EP su otišli "plavi", dok je Hrvatska pred svojim navijačima doživela neuspeh.

- To je bio pokazatelj mentaliteta celog našeg područja. Hrvatska javnost je unapred upisala tri boda. U Zagrebu se na nekoliko lokacija pripremalo slavlje za prvo mesto u grupi i plasman na završni turnir. A, mi igramo protiv ekipe koja u svojim redovima ima Sinišu Mihajlovića, Piksija Stojkovića, Peđu Mijatovića, Sava Miloševića... Shvatate li o čemu govorim? Alo ljudi, pa ne igramo protiv Malte. To je bio veliki udarac za hrvatski fudbal i u suštini početak raspada jedne velike generacije - zaključuje Asanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija