Autor: Informer.rs

01.01.2020.

21:54

Foto:

Sport

FUDBALERI SU NAS IZLUĐIVALI, OSEDELI SMO ZBOG KOŠARKAŠA, PLAKALI ZBOG MIHE, LUDOVALI ZBOG ODBOJKAŠICA I ODBOJKAŠA...Srpski sport u 2019. godini! (VIDEO/FOTO)

Bila je srpska sportska 2019. godina puna slavlja, suza radosnica, obradovali su nas odbojkaši, odbojkašice, rukometašice, slavili su i navijači Partizana i Crvene zvezde…Ali, bilo je i onih drugih suza, nerviranja, opet smo zbog fudbalera dobili još neku sedu, a ni sa košarkašima nismo najbolje prošli…

Da se ne lažemo, svi smo videli Srbiju na Svetkom prvenstvu u Kini na pobedničkom postolju, možda i onom najvišem. Em što je nama Srbima to u DNK-a, da se proglasimo šampionima pre vremena, em što su naši ovog puta bili u najjačem sastavu, pa je bilo realno očekivati medalju. Visoko smo poleteli, pa je pad bio brutalan i bolan.

Informer

Već na startu sezone Novak Đoković je ušao u istoriju, pošto je sedmi put trijumfovao na Australijan openu. Ali, ludnica u Srbiji je bila kada je razbio Rodžera Federera usred Londona u finalu Vimbldoba,posle pet sati i nakon što je spasio dve meč lopte. Začepio je usta i lajavim Englezima, koji su ceo meč navijali protiv Srbina, a on je iz njihovog bezobrazluka crpeo motivaciju, i iz inata im nokautirao ljubimca.

Informer

 

Apsolutne kraljice su ipak odbojkašice. Naše devojke su postale šampionke Evrope. Srbija je u Ankari savladala Tursku rezultatom 3:2 (21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13) i odbranila zlato.

Informer

Posle samo nekoliko nedelja obradovali su nas i odbojkaši. U finalu kontinentalnog šampionata, u pariskoj hali Bersi pobedili su Sloveniju sa 3:1.

To je srpskim odbojkašima bila treća titula prvaka Evrope, a prva posle 2011. godine, dok su Slovenci debitovali u utakmicama za zlatnu medalju. Ovo je drugi put u istoriji da je Srbija objedinila titule prvaka Evrope u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Slavili su ove sezone i navijači Crvene zvezde. Posle šampionske titule drugu godinu zaredom su se plasirali u grupnu fazu Lige šampiona. Padali su redom u kvalifikacijama Suduva (2:1, 0:0), pa Helsinki (2:0, 1:2), potom su u Beogradu odigrali sa 1:1 sa Kopenhagenom, pa je usledila drama u Danskoj. Zvezda je slavila posle penal ruleta koji nije bio za one sa slabim srcem. Bilo je 1:1 nakon produžetaka, a onda je usledila penal serija.

Informer

Promašili su Marin, Jevtović, Jovančić i na kraju Simić. Bela tačka je bila crna rupa. Blatnjava, preteška za šutiranje penala. Ali i Danci su promašivali. Dva puta su imali meč loptu. Onda si na red došli golmani. Oni su dali penale. Ali Vind nije. Zvezda je u plej of-u, Milan Borjan je izrastao u pravog heroja crveno-belih sa odbranjenim penalima, na kraju je zaustavio i Vinda.

Informer

 

Protiv Jang Bojsa u Švajcarskoj bilo je 2:2, a u Beogradu 1:1 što je bilo dovoljno da srpski šampion ponovo dovede velikane na Marakanu, ovog puta Bajern, Totenhem I Olimpijakos.

Radovali su se i navijači Partizana, doduše manje atraktivnom takmičenju – Ligi Evrope. Crno-beli su u dva meča bili jači od Konahs Dojla (1:0, 3:0), Malatija je pala u Beogradu 3:1, pa poraz u Turskoj 1:0 nije boleo. Molde (2:1, 1:1) je na kraju bio poslednja prepreka na putu do grupne faze Lige Evrope.

Istina, rukometašice se nisu okitile medaljom, obezbedile su kvalifikacije za Olimpijske igre, ali naše devojke su na Svetskom prvenstvu pokazale kako se bori i igra za Srbiju. I kada im je bilo najteže i kada su bile u skoro bezizlaznoj situaciju, igrale su, borile se, nisu odustajale.... Bez ikakve sumnje zaslužile su da im skinemo kapu.

Informer

Ne, nismo zaboravili fudbalere Srbije. To je nemoguće. Ne zbog toga što su nas obradovili ove godine. Ne, samo nas je glava od njih bolela. Opet smo ostali bez plasmana na Evropsko prvenstvo, brutalno smo se brukali u kvalifikacijama. Nečemu smo se nadali posle 1:1 sa Portugalijom, ali onda je usledilo prizemljenje u Ukrajini od 5:0. Doživeli smo debakl posle koga nije bilo popravnog, čak nas ni novi selektor Ljubiša Tumbaković nije izvukao iz blata. Posle smo pobedili Litvaniju u dva navrata 4:1 i 2:1 i Luksemburg 3:1 i 3:2, pa odgrali 2:2 sa Ukrajinom što je bilo dovoljno za treće mesto na tabeli B grupe.

Informer

 

Ipak, imamo još jednu šansu kroz Ligu nacija. Igramo sa Norvežanima  26. marta 2020. godine u Oslu u plej-ofu baraža Lige nacija, a onda u finalu, ako prođemo, sa pobednikom meča između Škotske i Izraela 31. marta.

Informer

 

Bivši seletor Srbije i legenda Crvene zvezde Siniša Mihajlović sve nas je šokirao i rasplakao 13. jula kada je rekao da boluje od leukemije. Ali, obećao je tada da će se boriti kao lav, da neće odustati jer to nije u njegivorm DNK…I 100 dana kasnije obećanje je ispunio. Siniši je presađena koštana srž, završen je jedan ciklus lečenja, pušten je iz bolnice i odmah je seo na klupu Bolonje. Jer bez fudbala ne može, iz njega crpi snagu, motivaciju…Bori se Siniša kao lav. 

Informer

Nikola Jokić je imao sjajnu sezonu sa Denverom. Džoker je uradio ono što još nijedan Srbin nije u NBA.  Izabran je u prvu petorku NBA lige, što je svojevrsno priznanje za sjajne partije koje je pružao tokom čitave sezone.   

Informer

 

Jokić je odigrao sezonu za pamćenje, debitovao je na Ol Staru, a imao je i fenomenalnu statistiku. U ligaškom delu sezone prosečno je beležio 20.1 poen, 10.8 skokova i 7.3 asistencije, dok je u svom prvom plej-ofu imao 25.1 poen, 13 skokova i 8.4 asistencije uz četiri tribl dabla.

Dobio je veliko priznanje - kakvo nije pripalo nijednom našem košarkašu u istoriji, pa ni Vladi Divcu kao najdugotrajnijem u NBA ligi i prvom koji je nastupio u velikom finalu plej-ofa. Predrag Stojaković bio je izabran u drugu najbolju petorku lige u sezoni 2003/04, ali u najboljih pet... niko!

Informer

 

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je Svetsku ligu i tako postala prva koja je obezbedila učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju. Duel u finalu u Beogradu obeležio je veliki pljusak, ali i pobeda u uzbudljivoj utakmici nad velikim rivalom Hrvatskom.

Srbija je u 2019. godine ipak ostala bez medalje na Svetskom prvenstvu i to prvi put od 2013. Srpski vaterpolisti su na šamionatu u Kvandžuu zauzeli peto mesto, što je i uspeh, s obzirom na to da je ekipa selektora Dejana Savića na takmičenju u Južnoj Koreji nastupila u podmlađenom sastavu.

Informer

Informer

 

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je veliki uspeh osvajanjem bronzane medalje na šampionatu Evrope koji je organizovala uz Letoniju. Košarkašice su odlično igrale, a pošto nisu uspele u polufinalu da se izbore sa Španijom, u utakmici za treće mesto bile su ubedljive protiv Velike Britanije i Srbiji donele drugu medalju sa kontinentalnih šampionata. 

Informer

Bonus video

Tagovi: