Autor: Informer.rs

19.06.2023.

11:00

Foto: reuters

Sport

ALARM PRED VIMBLDON Đokoviću "visi" prvo mesto!

Novak Đoković je prvi na ATP listi nakon što je osvojio Rolan Garos i 23. grend slem u karijeri, ali je pitanje da li će na tronu dočekati Vimbldon. 

Novak neće igrati nijedan turnir na travi pre Vimbldona, pa bi Karlos Alkaraz, drugi na svetu, mogao opet da mu preotme čelnu poziciju na ATP lsiti. Španac je poražen od Srbina u polufinalu Rolan Garosa, pritisak je učinio svoje, Novak i grčevi su uništili Alkaraza, koji je sam priznao da nije bio spreman za meč sa Đokovićem. 

Novak gubi prvo mesto

Pred grend slem u Londonu zagrevaće se u Kvinsu. Ako osvoji titulu pred nezvanično prvenstvo sveta može da prestigne Đokovića. Imao bi 80 bodova više od Novaka pre Vimbldona. Takođe, najavio je i da će igrati u Istbornu, pa ako ne uspe u Londonu ima šansu za popravni, mada može da osvoji samo 250 bodova. Ali, mesto na ATP listi pred London ne brine mnogo Novaka. Lista nosilaca na Vimbldonu ne prati poziciju na ATP listi, već se kao glavni parametar za nju uzima uspešnost igranja u mečevima na travi, a srpski as je osvojio četiri poslednja grend slam u Londonu.

Đoković favorit

Do početka Vimbldona ostalo više od dve nedelje, a svetski bukmejkeri su odredili favorita za prestižan turnir. Prvi favorit je Novak Đoković kome daju kvotu 1,7, najviše do 1,8. Ostali su daleko od prvog reketa sveta. Karlos Alkaraz je iza prvog teniseta sveta, njemu daju kvotu 6, dok je treći Danil Medvedev sa kvotom 8.

Među favoritima je Janik Siner, kao i Nik Kirjos, koji je već duže vreme povređen i pitanje je da li će biti spreman za prestižni turnir na travi.

Neće Alkrazu biti lako, konkurencija u Kvinsu nije naivna. Već na startu ima protiv sebe francusku nadu kvalifikanta Artura Fila, kome predviđaju sjajnu budućnost. Nakon toga bi igrao protiv pobednika duela Alehandra Davidoviča Fokine i Jiržija Lehečke, a u četvrtfinalu bi ga čekali Grigor Dimitrov, Emil Rusuvuori, Tomi Pol ili Fransisko Serundolo. U polufinalu je moguć duel sa Kameronom Norijem ili Frensisom Tiafoom, dok bi mu u finalu  protivnik bio Holger Rune ili Tejlor Fric.

Informer

Novak Đokoivć je nepobediv na Vimbldonu

Đoković je prošle godine osvojio trofej na Vimbldonu, ali ne i bodove, pošto je Vimbldon bio kažnjen, jer je zabranio Rusima i Belorusima da se takmičenja zbog rata u Ukrajini. Ako sad trijumfuje može da zaradi 2.000 bodova. Potom, kada krene sezona turnira u Americi, Srbin je u najboljoj poziciji. Ako se Amerikanci ne predomisle, trebalo bi da se takmiči. Prošle godine nije igrao na mastersima u Torontu i Sinsinatiju, kao ni na US openu, pa je u igri potencijalnih 4,000 bodova.

Španac nije briljirao na travi prošle sezone. U Londonu je dogurao tek do osmine finala prošle sezone, pa sad može do bodova. U nastavku sezone brani 300 u Hamburgu, 150 u Umagu, 10 u Kanadi, 180 na Sinsinatiju i trofej i 2.000 bodova na US Openu - ukupno 2,640.