15.02.2023.

07:43

Foto: Informer

Sport

"GROBARE" OPTUŽILI DA SU PUTINOVI DIVERZANTI! Totalno ludilo uoči duela Šerifa i Partizana u Kišinjevu!

Vlasti u Moldaviji označili su navijače Partizana kao ruske diverzante, zbog čega su im zabranili ulazak u zemlju, a samim tim i dolazak na duel sa Šerifom u šesnaestini finala Lige konferencija (četvrtak, 21.00, RTS 1)!

Grupa od 12 "grobara" zadržana je u ponedeljak uveče odmah po sletanju na aerodrom u Kišinjevu, uz obrazloženje tamošnjih službenika da nisu poželjni u njihovoj državi zato što su Srbi. Takođe, rečeno im je da je najbolje da se vrate kući, pa su ubrzo prebačeni u deo za deportaciju. Tu su proveli noć, da bi juče ujutru napustili bivšu sovjetsku republiku o sopstvenom trošku, pošto su prethodno morali da kupe papreno skupe karte.

Prazne tribine

Zahvaljujući bezbednosnim službama odlučeno je da se meč igra bez publike i da se srpskim diverzantima zabrani ulaz u zemlju
Adrijan Keptonar

Oglasila se i predsednica

Fudbalski savez Moldavije je u međuvremenu, na preporuku domaćih političara i službi bezbednosti, odlučio da susret Šerifa i Partizana proglasi utakmicom visokog rizika, zbog čega će biti odigran pred praznim tribinama. Da je pozadina svega isključivo politička, bilo je jasno posle oglašavanja poslanika tamošnje vladajuće partije Akcije i solidarnosti Adrijana Keptonara, koji tvrdi da su izbacivanjem simpatizera crno-belih "sprečili prvi korak ka sprovođenju plana Kremlja o destabilizaciji zemlje".

- Prvobitno je bilo planirano da navijači Partizana dođu u našu državu. Međutim, zahvaljujući naporima informativno-bezbednosnih službi odlučeno je da se meč odigra pred praznim tribinama i da se tako srpskim diverzantima spreči ulazak u zemlju - rekao je Keptonar, inače član Odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i javni red.

U Moldaviji već dugo tinja sukob između države i regiona Pridnestrovlje, u kojem uglavnom živi rusko stanovništvo i traži nezavisnost. Upravo tom delu zemlje pripada i grad Tiraspolj, odakle je Šerif. Bezbedonosni problemi su se pogoršali otkako je počeo rat Rusije i Ukrajine, pa su u tom sukobu u više navrata rakete preletale i Moldaviju, zbog čega je juče tri sata bio zatvoren vazdušni prostor.

Dačić: Tražimo hitno objašnjenje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je od moldavskih vlasti da što pre objasne zbog čega su odlučili da srpskim državljanima zabrane ulazak u tu zemlju.
- Zahtevamo da organi Moldavije hitno dostave svaku informaciju koju poseduju. Mi do sada nismo nikada dobili nikakvo obaveštenje iz ove države - naglasio je Dačić.

Doživeli diskriminaciju

S druge strane, fanovi Partizana, među kojima su bile i četiri devojke, užasnuti su onim što su doživeli u Kišinjevu.

- Tretirani smo na vrlo grub način, uz veoma jasno naglašenu diskriminaciju od strane granične službe. Razloge za deportaciju je teško razumeti, ali svode se na to da smo Srbi i da nam zato nije bio dozvoljen ulazak u zemlju. Oduzeti su nam pasoši i predata dokumenta na moldavskom jeziku. Na kraju smo se suočavali sa podrugljivim komentarima poput "ako Putin sutra pošalje raketu, poginućete ovde? Zašto da umrete ovde? Poginite u svojoj zemlji" - otkrila je Mirjana Radosavljević (25) iz Beograda.