18.05.2024.

07:07

Foto: Starsportphoto

Sport

I bez titule prekinuli post! Evo koliko je godina Partizan čekao da se bori za Ligu šampiona

Poslednja šampionska sezona fudbalera Partizana bila je 2016/17, nakon čega je obezbeđena prilika da se nadmeću za ulazak u društvo najboljih, a sada je to učinjeno iako titula nije završila u Humskoj.

Izabranici Alberta Nađa su jučerašnjom pobedom nad Čukaričkim od 1:0 (0:0), u 6. kolu plej-ofa Superlige, definitivno obezbedili drugu poziciju na tabeli, ispred TSC-a, što im je donelo i priliku da se na leto bore za plasman u Ligu šampiona.

Kao što je poznato, viceprvak naše države krenuće od 2. kola, neće biti nosilac na žrebu, a prema trenutnom stanju, potencijalni rivali su turski Fenerbahče i ukrajinski Dinamo iz Kijeva.

Ukoliko "parni valjak" ne uspe da preskoči prvu prepreku, preseliće se u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Prema sadašnjem stanju, tamo bi mogao da se sastane sa bečkim Rapidom, Rijekom, Omonijom, Servetom, Serkl Brižom, Luganom i Krivbasom.

Informer

Golman Aleksandar Jovanović i defanzivac Aleksandar Filipović

Ipak, da se vratimo na ono što je ključno, a to je činjenica da su se crno-beli posle sedam godina vratili na najveću pozornicu, bez obzira na sve okolnosti oko i unutar kluba. Problema ima na svakom koraku, počev od finansija, organizacije, bojkota "grobara", promene trenera...

Jasno je da navijači najviše žale za titulom i ispuštenom šansom, jer je ekipa bila dve trećine prvenstva prva na tabeli sa Igorom Duljajem na klupi, ali svakako da će i ovo, posle prošlosezonskog četvrtog mesta, mnogo značiti velikanu iz Humske. Naravno, veliko je pitanje i sa kakvim će se igračkim kadrom krenuti u novu sezonu, pogotovo jer se sve više spekuliše o prodaji najboljeg strelca Mateusa Saldanje, kapitena Svete Markovića, krilnog ofanzivca Ksandera Severine... No, ima vremena i za priču o tome.

Informer

Mateus Saldanja će verovatno napustiti Humsku ovog leta

Ukoliko se vratimo malo unazad, videćemo da je Partizan u kvalifikacijama za najjače takmičenje učestvovao 14 puta, računajući period od 1992. kada je ono promenilo ime u Liga šampiona. Poznato je, najveći uspesi ostvareni su 2003. i 2010. godine, kada su izborena učešća u grupnoj fazi, a evo šta se dogodilo poslednji put.

Tog leta 2017. prvo je usledio šok kada je tadašnji trener Marko Nikolić, nakon osvajanja "duple krune", odlučio da napusti Humsku. Na njegovo mesto došao je povratnik Miroslav Đukić, a prva prepreka, u drugoj rundi bila je podgorička Budućnost, koja je rutinski preskočena (2:0, 0:0).

Informer

Tim Partizana na prvom meču u Beogradu protiv Olimpijakosa 2017. godine

Naredni rival bio je Olimpijakos. I ono što je još zanimljivije, u crveno-belom dresu Saša Zdjelar, kasnije kapiten Partizana, ali i Marko Marin, nekadašnji vezista Crvene zvezde, a sada tehnički direktor kluba, kao i napadač El Fardu Ben, koji je potom proveo pet godina na "Marakani".

Prvi meč odigran je u Beogradu, pred punim stadionom, a atmosferu su dodatno ukrasili "grobari" na južnoj tribini sa sjajnom koreografijom. Međutim, nije to mnogo pomoglo crno-belima, koji su doživeli poraz od 3:1. Strelac jedinog gola za domaće bio je Leandro Tavamba, dok je Ben dva puta tresao mrežu, a pogodio je i Emenike.

Informer

Koreografija "grobara" protiv Olimpijakosa

Bilo je tada jasno da "parni valjak" čeka nemoguća misija i jako težak posao u revanšu. Ipak, nije razočarao, pružio je žestok otpor u Pireju i odigrao nerešeno (2:2), uz pogotke Sejdube Sume i Uroša Đurđevića.

Evropsku epizodu Partizan je nastavio u plej-ofu za Ligu Evrope i uspeo da preskoče mađarski Videoton (0:0, 4:0), koji je tog leta preuzeo upravo Marko Nikolić. U grupnoj fazi rivali su bili baš kijevski Dinamo, švajcarski Jang bojs i albanski Skenderbeg, a u toj konkurenciji Beograđani su zauzeli drugo mesto na tabeli i obezbedili nokaut fazu, u kojoj su na proleće eliminisani od češke Viktorije Plzenj (1:1, 0:2).

Informer

Miroslav Vulićević je protiv Olimpijakosa bio kapiten, a sada je pomoćni trener

Inače, pored već gore pomenutih igrača, crno-beli dres u tom periodu su nosili još i Filip Kljajić, Nemanja Miletić, Bojan Ostojić, Everton Luiz, Leonardo, Marko Jevtović, Nemanja Kosović, Marko Janković... Kapitenska traka je bila oko ruke Miroslava Vulićevića, sada pomoćnog trenera u stručnom štabu Alberta Nađa, a članovi te generacije bili su i golman Nemanja Stevanović i vezista Danilo Pantić, koji su i dalje u Humskoj.